Nem csak Novák Katalin számára történelmi jelentőségű ez a hétvége

Nagy napja volt a Budai Várnak szombaton: katari útját megszakítva Novák Katalin hazatért a Sándor-palotába lemondani, a Kapisztrán téren pedig ezzel párhuzamosan összegyűlt több száz radikális jobboldali, hogy részt vegyen az éves Kitörés Emléktúrán, miközben antifasiszta ellentüntetők a rendőrség miatt csak a Bécsi kapu térig jutottak.A Kitörés Emléktúrát 1997 óta minden évben megrendezik, így emlékezve 1945. február 11-ére, amikor Budapest ostroma során a német és magyar csapatok megkíséreltek kitörni a körbezárt Budai várnegyedből. A szélsőjobboldaliak értelmezése szerint ez hősies tett volt, mások szerint őrültség. A túra útvonala a Budai-hegységen át vezet, amerre a Várból kitörő katonák is megpróbáltak menekülni. A túrázók a Kapisztrán térről indulva akár 60 kilométert is megtehetnek.
Szintén hagyomány, hogy ilyenkor az antifasiszták is felvonulnak, akik idén a Széll Kálmán téren találkoztak, hogy onnan kíséreljenek meg feljutni a Várba. A szervezők, az Autonóm Mozgalom szerint a Kitörés Emléktúra célja a történelmi események meghamisítása a fasizmus népszerűsítésének érdekében.
A tavalyi esemény különösen felfokozott hangulatban zajlott, akkor az azt megelőző napon külföldről érkezett antifasiszták viperával támadtak szélsőjobboldaliakra, amiből hosszan elnyúló politikai ügy lett. Az ideit nem övezték hasonló atrocitások, de a rendőrség így is nagy létszámban képviseltette magát, és több száz méterrel választotta el egymástól a két csoportot.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed