Nem tér vissza Sam Altman az OpenAI élére, megvan az utódja

Hírek szerint a befektetőknek nem tetszik az igazgatótanács lépése, és visszahozták volna a korábbi CEO-t a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI élére. Ő azonban már új mesterségesintelligencia-cég létrehozásán gondolkodhat, és olyan feltételeket szabott a visszatéréshez, amelyeket az igazgatóság nem tudott elfogadni.

Az OpenAI igazgatótanácsa a Twitch korábbi vezérigazgatóját, Emmett Sheart választotta ideiglenes vezérigazgatónak – mondta három forrás az amerikai Forbes-nak. Ezzel eldőlt, hogy a Sam Altman menesztését követően szárnyra kapott hírek, miszerint visszatérhet az OpenAI-hoz, nem fognak bekövetkezni.

A cikk szerint vasárnap késő este az Altmant elbocsátó testület úgy döntött, hogy nem fogadja el a visszaállításának javasolt feltételeit. Források állítják, hogy Ilya Sutskever társalapító meg is írta a munkatársaknak, hogy Altman nem tér vissza. A döntésről a Bloomberg és a Wall Street Journal is hírt adott.

Ahogy arról a Forbes.hu is beszámolt, a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI igazgatótanácsa magyar idő szerint péntek késő este váratlanul bejelentette: megköszönte a munkát a céggel azonosított vezérigazgatónak, Sam Altmannak, a továbbiakban nem ő vezeti a céget. Közleményében az igazgatótanács azzal vádolta a férfit, hogy „nem volt következetesen őszinte a kommunikációjában”.

Órákkal Altman kirúgása után azonban egy sor vezető kutató is lemondott, és az OpenAI-hoz közel álló emberek szerint további távozások vannak készülőben, ez pedig megrémítette a vezetést. Az OpenAI legnagyobb befektetője, a Microsoft nem sokkal Altman kirúgása után még közleményben közölte, hogy a vállalat „továbbra is elkötelezett” a céggel való partnerség mellett.

Az igazgatótanács azonban a hétvégén intenzív tárgyalásokat folytatott Altmannal, hogy visszatérjen a vállalathoz vezérigazgatóként – állította már szombaton több, az ügyre jó rálátással bíró személy a The Verge cikke szerint. Az egyik forrás szerint Altman, akit az igazgatótanács hirtelen, előzetes értesítés nélkül rúgott ki, „ambivalens” a visszatéréssel kapcsolatban, de belement a tárgyalásba.

Az OpenAI befektetői ugyanis a hírek szerint nem kaptak lehetőséget arra, hogy beleszóljanak az igazgatótanács Altman eltávolításáról szóló döntésébe, ami nem tetszett nekik.

Az OpenAI és a Microsoft szóvivője sem kívánt reagálni az Altman visszatéréséről szóló híresztelésekre. Az biztos, hogy Altman kirúgásának hírére az óriásvállalat részvényeinek értéke azonnal esni kezdett. 

Hétvégén az Axios megírta – egy meg nem nevezett belső forrásra hivatkozva – azt is, hogy a Microsoftot valójában nagyon kellemetlenül és váratlanul érte Altman kirúgása.

Pár órával a kirúgást követően ugyanis Greg Brockman, aki az OpenAI igazgatóságának elnöki posztját töltötte be – és Altman kirúgásának bejelentésekor még úgy volt, hogy marad – váratlanul tweetelni kezdett, bejelentve, hogy „a nap eseményei alapján” mégis inkább kilép.

After learning today’s news, this is the message I sent to the OpenAI team: https://t.co/NMnG16yFmm pic.twitter.com/8x39P0ejOM

— Greg Brockman (@gdb) November 18, 2023

Ezután az amerikai médiában terjedni kezdett a pletyka, hogy nemsokára még több, fontos pozíciót betöltő vezető készülhet távozásra az OpenAI irányítói közül, és Altman esetleges újabb megszólalását is rebesgetni kezdték arról, hogy esetleg új céget alapítanak eddigi kollégáival.

A kirúgáshoz vezető valódi okokról keveset tudni, de a cikkek azt sugallják, hogy a háttérben a mesterséges intelligencia profitorientált és a nonprofit üzleti megközelítés híveinek csatája áll. Mindenesetre végül Altman és Brockman kiadtak egy közös tweetet Brockman fiókjából, amelyben sorra vették, mennyire váratlanul érte őket az igazgatósági döntéssorozat, és valóban meglebbentették egy esetleges új cég alapításának lehetőségét.

Az üzenet ugyanis azzal zárult:

“A támogatás amit kapunk nagyon kedves, köszönjük, de kérlek, ne töltsétek az időt azzal, hogy aggódtok. Minden rendben lesz. Hamarosan nagyobb dolgok következnek”.

The post Nem tér vissza Sam Altman az OpenAI élére, megvan az utódja appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed