Netanyahu utasította az izraeli hadsereget, hogy készüljenek fel a civilek evakuálására Rafah városából

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasította a hadsereget, hogy készüljenek fel a civilek evakuálására a dél-gázai Rafah városból, ahol jelenleg is mintegy 1,5 millió palesztin civil tartózkodik – írja a BBC.

Az evakuálásra a Hamász elleni kiterjesztett offenzíva előtt kell sort keríteni – izraeli értesülések szerint ugyanis négy zászlóalj állomásozik Rafahban.

Az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy Rafak megszállása katasztrófához vezethet, de az Európai Unió és az ENSZ is aggodalmát fejezte ki a hadművelettel kapcsolatban. A segélyszervezetek szerint a városból nem lehet minden civilt evakuálni.

Netanjahu álláspontja azonban egyértelmű: az izraeli vezetés szerint nem lehetséges felszámolni a Hamászt (és ezzel véget vetni a háborúnak) úgy, hogy a rafahi zászlóaljak a helyükön maradnak.

Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala az evakuálás hírére úgy reagált: a cél a palesztinok kiűzése a Gázai övezetből.

Szerdán Netanyahu még Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadta, aki már akkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az izraeli hadművelet kiterjednek Rafah városára. Ugyanakkor Netanyahu elutasította a Hamász tűzszüneti követeléseit, és azt mondta, addig folytatja az izraeli offenzívát a Gázai övezetben, amíg el nem éri az abszolút győzelmet. Egy nappal később a területet izraeli légicsapás érte.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed