Okok, hogy minél több zöld zöldséget együnk

Vitathatatlan, hogy a zöld zöldségek mennyire pozitívan hatnak az egészségünkre. Ha össze kell hasonlítani például a paradicsomot vagy a brokkolit, akkor ez utóbbi toronymagasan nyerhet, hiszen jóval több, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz. Mutatjuk is, hogy miért is részesítsük előnyben a zöld zöldségeket és miért fogyasszuk azokat rendszeresen, akár naponta több alkalommal is.

A zöld zöldségek nagyon sok tápanyagot tartalmaznak, ellenben csak kevés kalória van bennük, éppen ezért ha épp most döntöttük el, hogy fogyni szeretnénk, akkor mindenképpen részesítsük előnyben ezeket a táplálékokat. Ezek a zöldségek rostokban is bővelkednek, amelyek szintén segítik a súlykontrollt, és még az emésztésnek is jót tesznek, illetve jelentősen lelassítják a cukrok felszívódását, ami pedig megakadályozza a vércukorszint hirtelen megemelkedését.

A zöld zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak olyan tápanyagokat, mint a lutein és a zeaxantin, amelyek nagyon jót tesznek a szem egészségének, hiszen kiváló antioxidáns hatással rendelkeznek.

Milyen antioxidánsok vannak a zöld leveles zöldségekben? Ilyen például az A-vitamin, amely segít megnövelni a szervezet védekezőképességét a betegségekkel és a fertőzésekkel szemben. K-vitamint is tartalmaznak, amely felgyorsítja a szervezet gyógyulását. C-vitaminban is bővelkednek, amely jót tesz a bőrnek, és fokozza az immunitást. Olyan antioxidánst is tartalmaznak, amelyek megakadályozhatják a rákos sejtek létrejöttét.

A zöld zöldségek ásványi anyagokban is bővelkednek, ilyen például a magnézium, amely nemcsak az izom-összehúzódásokat segíti, hanem az idegrendszeri problémákon is sokat tud javítani.

Ezek a zöldségek vasban is bővelkednek, amely a vörösvértestek termelődését segíti elő, ami a megfelelő oxigénszállítást biztosítja a szervezetben. Ha nem szenvedünk vashiányban, akkor kevesebb az esély a vérszegénység kialakulására.

A zöld leveles zöldségek mint a brokkoli, a zeller vagy a cukkini segítenek a szervezet lúgosításában, így különösen nagyon hasznosak lehetnek.

Ezek a zöldségek gazdag forrásai a B-vitaminoknak, amelyek nélkülözhetetlenek a jó anyagcseréhez, az állóképesség fenntartásához, a fáradtság leküzdéséhez, és még a cukorbetegség megelőzésében is nagy szerepet játszanak. Az anyagcserére gyakorolt pozitív hatásukat magas rosttartalmuknak és a bennünk található vasnak köszönhetjük.

Visited 1 times, 1 visit(s) today