Olyan müzlit akartunk, ami nincs teletömve cukorral és olcsó mazsolával

Mindegy, csak ropogjon

Szeretjük az édes ízt, szeretjük, ha valami ropog. A granola alapvetően egy sült müzli, ettől élvezetesebb is. Édesítve van, ha klasszikus vonalat nézünk, akkor az édesítőanyag általában valami szirup szokott lenni: méz, datolyaszirup, kókuszvirágcukor.

Túl az agyoncukrozáson

A klasszikus müzlikeverékek mindig tele vannak földimogyoróval és valamilyen mazsolával. A társalapítóm, Dávid nem szeretett volna olyan müzlit, ami tele van ezekkel az olcsó összetevőkkel, én meg nem szerettem volna olyan müzlit, ami tele van cukorral. Elkezdtünk ezen gondolkodni, hogyan lehetne olyat csinálni, ami kettőnk igényeinek közös metszete. Belefogtam otthon a kísérletezésbe, ebből egy jó év után sikerült egy olyan állagot kifejleszteni, amire azt mondtam, hogy ez hónapok múlva is ropogós marad.

Csak óvatosan az ígéretekkel

Nagyon sokszor látom a címkén azt, hogy egy mentesnek mondott termék hozzájárul az izomnövekedéshez, a szép bőrhöz, vagy az immunrendszer erősítéséhez. Ezekről azt kell tudni, hogy vannak bizonyos összetevők, aminek kapcsán lehet állításokat megfogalmazni, de azt nem lehet mondani, hogy ez az adott keksz vagy müzli téged megvéd majd a téli influenzától, mert ezek az állítások meghatározott és szakmailag erős bizonyítékokon nyugszanak. Van valami, ami alapján lehet ezt kommunikálni az adott tápanyagról, de nem a termékről.

Hajnali háromkor is sütni kell

Az egyik mérföldkő az volt, amikor a DM-üzletek polcaira felkerültünk. Mennyiségben nagyon fel kellett készülnünk arra, hogy az 500 darabos havi gyártásból hirtelen termékenként 2000 darabos gyártás lett. Voltak olyan időszakok, mikor az egész család csomagolt hétvégén, de olyan is, hogy én vasárnap hajnali háromra jártam be granolát sütni. Akkor indítottunk el egy második sütési műszakot is. Ott egy komolyabb szemléletváltás volt abból a szempontból, hogy a gyártási metódust teljesen át kell variálni.

The post Olyan müzlit akartunk, ami nincs teletömve cukorral és olcsó mazsolával first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed