Orbán Balázs a brüsszeli fenyegetésről: Ez zsarolás, semmi köze a jogállamisághoz

Megérkezett a magyar kormány reakciója a Financial Times vasárnap esti cikkére, amely egy kiszivárgott uniós dokumentumra hivatkozva kemény gazdasági és pénzügyi nyomásgyakorlást helyez kilátásba Magyarországra abban az esetben, ha Orbán Viktor ismét elgáncsolja Ukrajna támogatását.

Brüsszel úgy zsarolja Magyarországot, mintha nem lenne holnap, annak ellenére, hogy van egy kompromisszumos javaslatunk

– írta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az X-en (leánykori nevén Twitteren).

Brussels is using blackmailing against Hungary like there’s no tomorrow, despite the fact that we have a compromising proposal.

As @FT reports: ‘@JanosBoka_HU said Budapest sent a new proposal to Brussels on Saturday, specifying it was now open to using the EU budget for the… pic.twitter.com/Xkhg1mlsJU

— Balázs Orbán (@BalazsOrban_HU) January 29, 2024

A brit gazdasági lap által megismert dokumentumban az EU-s diplomaták olyan stratégiát vázolnak fel, amely kifejezetten Magyarország gazdaságának gyenge pontjait célozza, így veszélyeztetve a nemzeti valuta stabilitását, a befektetői bizalmat, valamint a foglalkoztatási szintet és a gazdasági növekedést. Ha Orbán nem hátrál meg, akkor az állítólagos uniós stratégiai szerint az EU-s vezetőknek nyilvánosan kell kiállniuk amellett, hogy végleg zárják el a Magyarországnak járó összes uniós támogatást, annak érdekében, hogy megijesszék a piacokat, nyomás alá helyezzék a forintot és felsrófolják a hitelfelvételi költségeket.

Most már kristálytiszta: ez zsarolás, és semmi köze a jogállamisághoz. És most már nem is próbálják titkolni. Bármi is történjen, Brüsszelben változásra van szükség!

– írta hétfői posztjában Orbán Balázs.

Bóka János magyar uniós miniszter (aki a Financial Times cikkében is megszólal) a Facebook-oldalán azt írta:

Magyarország nem enged a zsarolásnak!

A miniszter szerint „az értesülés megerősíti azt, amit a magyar kormány hosszú idő óta állít: Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja”. Szerinte a kormány ezután is konstruktívan vesz részt az egyeztetéseken, de nem engedi, hogy zsarolják.

Kapcsolódó

The post Orbán Balázs a brüsszeli fenyegetésről: Ez zsarolás, semmi köze a jogállamisághoz first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed