Óriási nyomás várja Orbánt a csütörtöki rendkívüli EU-csúcson

Orbán Viktor decemberi vétója miatt február 1-jén rendkívüli EU-csúcsot tartanak Brüsszelben. Az uniós költségvetés kiegészítéséről kellene egyhangúan dönteni. A csomagnak azonban része az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás, amit Orbán ellenez. A magyar miniszterelnökön hatalmas a nyomás, hogy álljon el vétójától.

Másfél hónappal Orbán Viktor vétója után most újra megpróbál az Európai Tanács megegyezni az uniós költségvetés kiegészítéséről. Ugyan a decemberi EU-csúcson 26 állam- és kormányfő már felsorakozott egy 64,6 milliárd eurós csomag mellett, a megállapodás részét képező, Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót Orbán nem fogadta el.

A költségvetés kiegészítésére az Európai Bizottság azután tett javaslatot, hogy a szokásos módon, félidőben felülvizsgálta a 2021-2027 közötti költségvetést. A Bizottság eredetileg 100 milliárddal növelte volna a büdzsét, ebből 50 milliárdot szántak Ukrajna támogatására.

A javaslatot már előzetesen is kétségekkel fogadták a tagállamok, így a várakozásoknak megfelelően jelentősen meg is vágták az összeget a decemberi EU-csúcson. Az Ukrajnának szánt 33 milliárdnyi kedvezményes hitelt és 17 milliárdnyi vissza nem térítendő hozzájárulást azonban Orbánon kívül mindenki elfogadta.

A 26 tagállam által elfogadott végleges csomag szerint:

50 milliárdot Ukrajna segítésére, 9,6 milliárdot migrációra és külpolitikára, 1,5 milliárdot az Európai Védelmi Alapra, 2 milliárdot előre nem látható krízismenedzsmentre, 1,5 milliárdot pedig természeti katasztrófák és humanitárius krízisek kezelésére fordítana az Európai Tanács.

Ehhez összesen 21 milliárdnyi friss forrást kellene befizetniük a tagállamoknak. A hiányzó részt 10,6 milliárdnyi átcsoportosított uniós pénz, valamint az Ukrajnának szánt 33 milliárdos, közösen felvett hitel biztosítaná.

Orbán a vétó után pár órával azt mondta, azért ellenzi a javaslatot, mert jogsértésnek tartja az Ukrajnának szánt pénzügyi segélyt. Szerinte az ukrán helyzet rosszul áll, ezért nem több pénzt kellene küldeni a háborúba, hanem véget vetni annak.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed