„Oroszország és vezetése kizárólagos felelősséggel tartozik ezért a háborúért és annak globális következményeiért”

Az uniós nyilatkozat, amit blokkolt Magyarország

„Továbbra is egységesek maradunk, és hűek leszünk ígéretünkhöz, hogy támogatjuk Ukrajnát, ameddig csak szükséges, mindezt tesszük az ukrán népért, az európai békéért és biztonságért, valamint a szabályokon alapuló nemzetközi rend érvényesüléséért” – áll abban az uniós nyilatkozatban, amit blokkolt Magyarország. Az ukrajnai háború kitörésének második évfordulójára közös nyilatkozatott tett volna az Európai Unió, de a magyar vétó miatt végül Charles Michel, az Európai Tanács, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke neve alatt jelent meg.

„Ez a tragikus évforduló Oroszország Ukrajnával szembeni, a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát nyilvánvalóan sértő, teljes körű agressziós háborújának évfordulója. Két év erőszak, brutalitás, terror és pusztítás. Soha nem fogjuk elfelejteni a támadás kezdete okozta megrázkódtatást, a borogyankai, bucsai, mariupoli események borzalmait”

– írták. Az uniós vezetők megerősítették, hogy az EU továbbra is foglalkozik Ukrajna sürgető katonai és védelmi szükségleteivel, és ígéretet tettek, hogy fokozzák az Oroszországra gyakorolt nyomást. Kijelentették:

„Oroszország és vezetése kizárólagos felelősséggel tartozik ezért a háborúért és annak globális következményeiért, valamint az elkövetett súlyos bűncselekményekért. Továbbra is eltökéltek vagyunk abban, hogy felelősségre vonjuk őket, többek között az agresszió bűntettéért is.”

Félezer újabb szankció Oroszország ellen

500 újabb szankciót vezet be az Egyesült Államok Oroszország és oroszországi személyek ellen a háború és Navalnij halála miatt, jelentette be pénteken a Fehér Ház. A büntetőintézkedések többek közt a pénzügyi szektort, a hadiipart és olyan embereket érint, akik közreműködtek Navalnij bebörtönzésében. A háború második évfordulójára készülve Joe Biden ismét sürgette a Kongresszust, hogy fogadja el az Ukrajna katonai támogatását is tartalmazó törvényjavaslatot.

Ellentámadást ígér Zelenszkij

„Jelenleg a védekezés is nagy kihívás, de meglepetéssel készülünk az oroszoknak,” jelentette ki az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij hozzátette: mindeközben új ellentámadást készítenek elő, de annak kivitelezése még sok mindentől függ. Ukrajnának rendkívül fontos lenne az amerikai Kongresszusnak támogatása.

“Túlélnek-e az ukránok a kongresszus támogatása nélkül? Természetesen igen, de nem mindannyian. Még nem tudjuk, milyen ára lenne ennek Ukrajna számára, és azt, hogy a világ készen áll-e erre. Ez mindenki számára tragédia volna, nem csak az ukránoknak”

– mondta.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed