Ősi falat találtak a tenger mélyén

Egy új tanulmány alapján kőkori fal maradványaira bukkantak a Balti-tengerben, Németország közelében – számol be a The Guardian. A struktúra lehet a legrégebbi ismert megaépítmény Európában.

A Mecklenburgi-öbölben, a tengerfenéken közel egy kilométer hosszan húzódó falat véletlenül fedezték fel, amikor egy kutatóhajóról egy diákkirándulás során, a parttól mintegy 10 kilométerre bekapcsoltak egy szonárt. A Blinkerwallnak nevezett struktúra közelebbi vizsgálata során mintegy 1400 kisebb követ találtak, amelyeket a jelek szerint úgy helyeztek el, hogy közel 300 nagyobb sziklát kössenek össze.

A fal 21 méteres mélységben fekszik, és több mint 10 ezer éves. Létrehozásakor a környék még szárazföld volt, az ősi vadászó-gyűjtögetők egy tó vagy mocsár mellett építhették fel a struktúrát.

A fal célját nehéz bizonyítani, de a kutatók azt gyanítják, hogy rénszarvasvadászatok alatt egyfajta hajtóútként funkcionálhatott. Jacob Geersen, Leibniz Balti-tengeri Kutatóintézet munkatársa szerint az űzött vadak nem ugorják át, hanem követik az ilyen struktúrákat. Egy második fallal aztán a vadászok szűkületet hozhattak létre. A Blinkerwall második fala az üledékben rejtőzhet eltemetve, de az is elképzelhető, hogy a vadászok nem használtak második falat, ehelyett egy közeli tóba terelték a szarvasokat, ahol aztán lelassulva könnyű prédává váltak.

A 971 méter hosszú fal mérete és alakja alapján Geersen és kollégái valószínűtlennek tartják, hogy a fal természetes folyamatok révén, például cunamival jött létre. A többnyire 1 méternél alacsonyabb fal szöge a nagyobb sziklákkal való találkozáskor irányt változtat, ami arra utal, hogy a kisebb kövekből álló halmokat szándékosan helyezték el. A fal köveinek össztömege a becslések alapján több mint 142 tonna.

A tengerszint nagyjából 8500 éve drasztikusan megemelkedett, ezzel a lelőhely víz alá került. A szakértők úgy vélik, hogy a Blinkerwall a világ egyik legrégebbi ismert vadászati építménye, potenciálisan a legrégebbi ember alkotta megastruktúra Európában. A kutatók következő célja, hogy alaposabb vizsgálat alá vessék a helyszínt.

The post Ősi falat találtak a tenger mélyén first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed