Ősi kábítószert rejtett egy fiola

 

Egy új tanulmány alapján üreges, bolondító beléndek magvait tartalmazó csontra bukkantak régészek – számol be a Heritage Daily. Ez az első meggyőző bizonyíték arra, hogy a növényt szándékosan használták gyógyszerként vagy kábítószerként a római korban.

A bolondító beléndek egy erősen mérgező, Ázsiában, Európában és Észak-Afrikában előforduló növény. Felhasználásával a régi időkben altatóitalokat készítettek, pszichoaktív tulajdonságai révén pedig vizuális hallucinációkat is előidézett. A növény használatát idősebb Plinius is dokumentálta, aki szerint hatása a borhoz hasonló, és káros az értelemre, Pedaniosz Dioszkoridész görög orvos és botanikus ezzel szemben nyugtató és fájdalomcsillapító hatásait emelte ki.

A most bemutatott csontot a hollandiai Houten-Castellum római kori településnél tárták fel. A fiolaként funkcionáló, nyírfakéregből készült dugóval lezárt, kivájt csontban több száz mag volt. Dr. Maaike Groot, Freie Universität Berlin munkatársa szerint a növény a településeken és azok környékén természetes módon nő, magjai így természetes úton is bekerülhettek a lelőhelyre, jelen esetben azonban más volt a helyzet.

A kutatók az új tanulmányban más lelőhelyek magvait vizsgálták, az eredményekből pedig kiderült, hogy a Houten-Castellumnál talált csont az első példája a tárolt bolondító beléndeknek a római korban. „Tanulmányunk hozzájárul ahhoz a vitához, hogy miként lehet különbséget tenni a régészeti-botanikai gyűjteményekben természetes módon előforduló gyomnövény és az emberek által szándékosan használt növény között” – emelte ki Groot. A kutató hozzátette, azt javasolják, hogy a jövőben a bolondító beléndek maradványait a leletek kontextusának és más gyógynövényekkel való kapcsolatának figyelembe vételével elemezzék.

The post Ősi kábítószert rejtett egy fiola first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed