Őskori mészárlás nyomaira bukkantak

Egy friss tanulmányban Guosuai Gao, a Csilini Egyetem munkatársa és kollégái egy neolitikus kínai település maradványait elemezték – számol be az Arkeonews. A csapat arra jutott, hogy 4100-4000 évvel ezelőtt egy mészárlás zajlott a helyszínen.

A lelőhelyet az 1990-es években találták meg, utóbb összesen hat feltárást végeztek itt. A legújabb ásatáson 68 csontvázra bukkantak két házban és három sírban, a holttestek közül 41-nek nem volt feje. Emellett négy férfi levágott fejét is felfedezték egy veremben, valamint csontból készült eszközök is előkerültek.

A lefejezett áldozatok mind nők és gyermekek voltak, a csigolyákon kimutatott vágásnyomok hasonlósága pedig azt sugallja, hogy legalább 32 személyt egy időben öltek meg. A kutatók célzott fejvadászatra gyanakodnak.

A fejvadászat ősidők óta bevett gyakorlat sok ázsiai régióban, különösen Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán szigetein. A hagyomány hátterében jellemzően rituális, társadalmi és territoriális tényezők állnak, az őslakos csoportok gyakran azért fejezték le ellenségeiket, hogy ezzel spirituális erőt gyűjtsenek vagy kifejezzék dominanciájukat.

A kínai lelőhellyel kapcsolatban két magyarázat merült fel. Az egyik lényege, hogy rituális céllal választották ki a nőket és a gyermekeket, a második alapján inkább stratégiai tényezők állnak a háttérben, a fejeket pedig trófeaként vihették el.

Az egykori települést árkok szegélyezték, ami gyakori konfliktusokra utal. A maradványok alapján a közösség tagjai mezőgazdálkodással, halászattal és vadászattal foglalkoztak. Lehetséges, hogy a férfiak épp távol voltak, amikor a támadás történt, visszatérésük után eltemették hozzátartozóikat, majd elhagyták a területet. Elképzelhető, hogy a négy férfikoponya ellenségektől származó, korábban begyűjtött trófea volt.

The post Őskori mészárlás nyomaira bukkantak first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today