Öt új kígyófajt találtak a dzsungel mélyén

Öt korábban ismeretlen kígyófajra bukkantak Kolumbia és Ecuador dzsungeleiben, köderdeiben – derül ki a Pensoft Publishers közleményéből. Amint a kutatók tanulmányából kiderül, a felfedezés annak köszönhető, hogy egyiküket megmarta az egyik új vipera.

A szóban forgó csúszómászókról a tudósok korábban azt hitték, hogy a Schlegel-lándzsakígyó (Bothriechis schlegelii) faj különböző megjelenésű populációihoz tartoznak, de az új vizsgálatok bebizonyították, hogy valójában eddig nem ismert fajok tagjai.

A Schlegel-lándzsakígyók szemeik feletti apró szarvaikról ismertek, valamint arról, hogy az egyedek különböző színekben pompázhatnak – létezik például arany, barna, zöld és rózsaszín is. Éppen ezért nem csoda, hogy eddig több különböző fajt is közéjük soroltak, hiszen csupán a megjelenésük alapján nem lehetett őket megkülönböztetni.

Jose Vieira

Az új fajok a Rahím-lándzsakígyó (Bothriechis rahimi), Huszain-lándzskígyó (B. hussaini), Sah-lándzsakígyó (B. rasikusumorum), Klebba-lándzsakígyó (B. klebbai) és Khwarg-lándzsakígyó (B. khwargi) neveket kapták.

A korábban ismeretlen viperák mindegyikének kicsit gyengébb a mérge, mint a Schlegel-lándzsakígyóé, ezt pedig a kutatók első kézből tapasztalhatták meg, ugyanis egyiküket megmarta egy Rahim-lándzskígyó.

A harapást elszenvedő Lucas Bustamante arról számolt be, hogy szédült, illetve megszakításokkal jelentkező fájdalmat érzett a sérülése körül, amely később fel is duzzadt. Bustamante aztán teljesen felépült, miután beadták neki az ellenmérget.

A szakértők szerint a felfedezett öt fajból négyet a kihalás fenyeget, mivel lakóhelyeik 50-80 százalékát elpusztították már. A csapat éppen ezért arra figyelmezteti az illetékeseket, hogy minél hamarabb kezdjenek a kígyók megóvására törekvő munkákba.

Kapcsolódó
Eddig ismeretlen kígyót találtak az erdő mélyén
Az új faj nagyjából 1000-1500 méteres magasságban él.

The post Öt új kígyófajt találtak a dzsungel mélyén first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed