Pandák költöznek vissza Kínába

 

A 20 és 23 éves pandákat, valamint 2016-ban és 2021-ben született utódaikat speciális ketrecekben szállították a repülőtérre. A több mint kilencezer kilométeres és 11 órás légi utazásra az állatokat két gondozó, valamint egy orvos is elkísérte.
A veszélyeztetett óriáspandák a két ország közötti együttműködés részeként érkeztek Spanyolországba a csengdui tenyésztőbázisról egy fajmentő program keretében. Tizenhét év alatt hat kölykük született, az első hármat 2013-ban költöztették Kínába.
A madridi állatkert nem marad sokáig óriáspandák nélkül, hamarosan egy újabb fiatal pár érkezik Csengduból, hogy folytassák a programot.
A kínai „pandadiplomácia” 1972-ben vette kezdetét, elsőként az Egyesült Államokkal. Spanyolországba először 1978-ban érkeztek óriáspandák. 1982-ben a madridi állatkertben született meg Chu Lin, aki az első, Kínán kívül mesterséges megtermékenyítéssel, fogságban született óriáspanda volt.


A spanyol sajtó a kínai külügyminisztériumra hivatkozva közölte: a vadon élő óriáspandák száma negyven év alatt 1100-ról 1900-ra emelkedett, ezen kívül állatkertekben további 728 példány él a világon.

The post Pandák költöznek vissza Kínába first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed