Párosával választották ki feláldozásra a kisfiúkat a maják

Korábban ismeretlen részleteket derítettek fel a maja emberáldozatokkal kapcsolatban – írja az MTI egy új tanulmányra hivatkozva. A nemzetközi kutatócsoport szerint a nép eredetmítoszaival hozhatók kapcsolatba a véres rítusok.

A tanulmány elkészítéséhez 64 gyermek maradványainak DNS-mintáit vizsgálták meg, akiket Chichén Itza ősi városában, a mai Mexikó területén temettek el. Többségük három és hat év közötti kisfiúk voltak, akik közeli rokoni kapcsolatban álltak egymással, két egypetéjű ikerpár is volt közöttük.

Ez bizonyítja, hogy tévesek azok a 20. századi beszámolók, amelyek szerint a maják fiatal nőket és lányokat áldoztak fel. A felfedezés arról árulkodik, hogy a szertartásokhoz fiúgyermekeket választottak ki, méghozzá párosával.

A vizsgálat szerint a gyermekeket mintegy 500 év leforgása alatt áldozták fel, többségüket Chichén Itza fénykorában, Krisztus után 800 és 1000 között. A kutatók kiemelték, , hogy első alkalommal azonosítottak ikreket ősi maja rituális temetkezés maradványainak feltárásán. Az ikreknek viszont feltehetőleg nagy jelentősége volt, ugyanis kapcsolatban lehetnek a maja eredetmítoszokat leíró Popol Vuhban olvasható mítosszal a hős ikrekről, akikből a Nap és a Hold formálódott.

A tudósok szerint elemzésük eredményei segítenek megérteni a rituális áldozatok, valamint a maja szent szövegekben szereplő halál és újjászületés ciklusai közötti mély összefüggéseket.

Kapcsolódó
Lefejezett maja emberáldozatok csontjaira bukkantak
Összesen tizenhárom több mint ezeréves sírt fedeztek fel.

The post Párosával választották ki feláldozásra a kisfiúkat a maják first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed