Peking szerint „rendkívül abszurd, nyílt politikai provokáció”, hogy a német külügyminiszter diktátornak nevezte Hszi Csin-pinget

A kínai külügyminisztérium politikai provokációnak nevezte a német külügyminiszter múlt heti interjúját, amiben Annalena Baerbock „diktátornak” nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt. Nem sokkal később az ügyben behívatták a pekingi minisztériumba Németország ottani nagykövetét.

Mao Ning szóvivő a sajtótájékoztatóján azt mondta: „Kína politikai méltóságát sértő és rendkívül abszurd, nyílt politikai provokáció” volt a német külügyminiszter nyilatkozata, Kína diplomáciai úton tiltakozott miatta.

A német külügyminiszter a múlt heti amerikai látogatásán a Fox Newsnak az orosz-ukrán háborúról azt mondta, hogy:

„Ha Putyin megnyerné a háborút, akkor annak milyen üzenete volna a világ többi diktátora, mint például Hszi Csin-ping kínai elnök számára? Ezért kell Ukrajnának megnyernie a háborút!”

Bár Kína Németország első számú kereskedelmi partnerének számít, Németország júliusban olyan törvényt fogadott el, ami a német stratégiai érdekek védelmében csökkenteni akarja a függést a kapcsolattól. Baerbock pártja, a kormánykoalíciós tag Zöldek még a törvényben foglaltnál is keményebben lépett volna fel a kérdésben Kína ellen. (MTI)

Visited 1 times, 1 visit(s) today