Friss Hirek

Pillanatok alatt elkészül a mennyei ízű, puha mézeskalács

A konyhát belengő mézeskalács illata, amit a család közösen készít olyan, mint egy varázslat. Ilyenkor megnyugszik a lélek, megszűnik a rohanó külvilág, csak mink vagyunk és a szeretteink. Az ünnepkor a legtöbb családban a mézeskalács elkészítése éppen olyan fontos szerepet kap, mint a karácsonyfa feldíszítése.

pixabay

A mézeskalács olyan sütemény, mely változatos alakjával és díszítésével sokféle lehet. Fő hozzávalók a liszt, a méz, a tojás és fűszerek. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott eledel, majd emberek közötti ajándék szerepét töltötte be.

A mézeskalács készítő elismert szakma is egyben, melyhez jó kézügyesség szükséges, hiszen a mézeskalácsok népművészeti színvonalú díszítése időigényes munka. Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek, melyek nem tévesztendők össze a cukrász termékekkel.

pixabay

Mindenkinek más a kedvence. Van aki roppanósan szereti, van aki omlósan és van aki puhán. Mindenkinek megvan a saját maga által készített, tán régi időkből megmaradt elkészítési módja, de mint minden más süteménynél ennél  is csábítást érzünk, hogy próbálunk ki egy új receptet.

Most egy olyan receptet mutatunk, ami sütés után, persze miután kihűlt, rögtön fogyasztható, nem kell napokat várni, hogy a tészta megpuhuljon.

Tészta hozzávalói:

1 kg finomliszt
30 dkg porcukor
3 teáskanál szódabikarbóna
1 tasak – 14 gramm mézeskalács fűszerkeverék
30 dkg  margarin
250 ml méz
3 db tojás

Máz hozzávalói:

2 db tojásfehérje
30 dkg porcukor

A tészta elkészítése:

Először keverjük alaposan össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a felvert tojásokat, a mézet és a picit megolvasztott margarint.
Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk.
Az összegyúrt, kész tésztát 3 részre osztjuk.
Mikor ez kész a tészta, becsomagoljuk folpackba, és 10-15 percre betesszük a hűtőbe, hogy a vaj visszahűljön.
Majd egyenként kinyújtjuk 0,5 cm-es vastagságúra.
Tetszőleges formákkal kiszaggatjuk és sütőlemezre vagy sótópapírral bélelt tepsibe tesszük.
A kész formákat ne tegyük egymáshoz túl közel, mert sülés közben összenőnek.
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
FONTOS: a sütési idő ne legyen 10 percnél több, mert a tészta kiszárad és akkor kemény lesz.

pixabay

A máz elkészítése:

2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel.
Majd a 30 dkg porcukrot apránként hozzádolgozunk, és keményedésig keverjük.

pixabay

Díszítés:

A kész mázzal tetszés szerint díszíthetjük, valamint tehetünk rá apró gyöngy vagy színes cukorkákat is.

Ha nem szeretnénk boltba vásárolni mézeskalács fűszerkeveréket, akkor könnyedén mi is el tudjuk készíteni pár hozzávalóból. Mutatjuk is, hogy milyen fűszerekre lesz hozzá szükségünk.

Kapcsolódó
Így készül mézeskalácsból ennivalóan szép karácsonyfa
A mézeskalács a karácsony egyik jelképe.

The post Pillanatok alatt elkészül a mennyei ízű, puha mézeskalács first appeared on Sokszínű vidék.


Exit mobile version