Rengeteg olaj ömlött a Karib-tengerbe egy felborult hajóból

Több kilométer hosszú olajfolt terjeng a Karibi-térségben, Tobago déli partjainál, amelyet egy egyelőre tisztázatlan hajószerencsétlenség okozott. A legénységnek nyoma veszett – írja az MTI a dpa német hírügynökségre hivatkozva.

A tobagói katasztrófavédelem adatai szerint az olajfolt hossza 11,6 kilométer, és a felborult hajót a partoktól nyugatabbra, a szárazföld közelében találták meg. Az olajfolt már károsította a zátony egy részét Scarborough partjainál – jelentette az Amerika Hangja (Voice of America, VoA) amerikai nemzetközi műsorszolgáltató. A hatóságok attól is tartanak, hogy az olajszennyezés veszélyezteti a halakat és egyéb tengeri élőlényeket. Trinidad és Tobago miniszterelnöke, Keith Rowley valódi katasztrófának nevezte az esetet a helyi idő szerint vasárnap megtartott sajtótájékoztatóján.

HANDOUT / TOBAGO HOUSE ASSEMBLY / AFP

Az értesülések szerint a hajó már szerdán zátonynak ütközött, akkor kezdett szivárogni belőle az olaj. A hatóságok még aznap bejelentést kaptak a felborult hajóról, viszont a legénység részéről nem kaptak segélyhívást – közölte a VoA, hozzátéve, hogy a hatóságok a hajóra a legénysége nélkül találtak rá.

A helyszínen készült fényképeken az állami olajtársaság munkásai láthatók, amint megkísérlik megfékezni az olajszennyezést. A BBC brit közmédia szerint nagyjából 1000 önkéntes csatlakozott a munkálatokhoz, hogy eltakarítsák a szennyező olajat, míg a búvárok megpróbálták izolálni a szivárgás forrását. Az elhagyott hajót Gulfstream néven azonosították.

CLEMENT WILLIAMS / AFP

Tobago kormányfője, Farley Augustine elmondása szerint az események súlyosbodása miatt a kormány a legmagasabb, 3. szintű katasztrófának minősítheti az esetet. A szerencsétlenség pont a karneváli szezonban sújtott le Tobagóra, amely az egyik legjelentősebb helyi turisztikai esemény. A Venezuela partjainál fekvő Trinidad és Tobago szigetállam az 1958-as függetlenedésig brit gyarmati uralom alatt állt.

Kapcsolódó
A Titanic tragédiája eltörpül a leghalálosabb hajókatasztrófa mellett
A Wilhelm Gustloff elsüllyesztésének legalább 9000 áldozata volt.

The post Rengeteg olaj ömlött a Karib-tengerbe egy felborult hajóból first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed