Ritka, gyilkos ragadozót fogtak el Afganisztánban

Elfogtak egy hópárducot az afgán hatóságok, miután több tucat haszonállattal végzett. A ritka ragadozót hamarosan visszaengedik a vadonba – írja az AFP a Wildlife Conservation Society állatvédelmi szervezet vasárnapi jelentése alapján.

A veszélyeztetett hópárducot (Panthera uncia) csütörtök éjszaka kapták el az ország hegyvidékes észak-keleti térségében. Az állatot azért sikerült befogniuk, mert csapdába esett egy karámban, ahol mintegy 30 állatot tépett szét.

A ragadozót ezután a tartomány fővárosába szállították, és a kormányzó birtokán egy ketrecbe zárták.

OMER ABRAR / AFP

A Wildlife Conservation Society arról számolt be, hogy a hópárducot megvizsgálta egy állatorvos, aki ellátta a lábán található apró sérülést is. A hatóságok pedig megígérték, hogy hamarosan szabadon engedik az állatot.

A hópárducok vagy más néven irbiszek (Panthera uncia) Közép-Ázsia hegyvidékes területein őshonos, ahol kiválóan alkalmazkodott a hideghez és a hófödte tájakhoz. Mivel rendkívül jól tudnak rejtőzködni, gyakran „a hegyek szellemeinek” is szokták őket nevezni. Ezek a macskafélék (Felidae) akár 75 kilogrammosra és 130 centiméter hosszúra is megnőhetnek. Puha, dús bundájuk, valamint hatalmas mancsaik vannak, farkuk pedig elképesztően nehéz és hosszú: az 1 métert is elérheti.

Mivel bundájuk kifejezetten értékes portékának számít, gyakran az orvvadászok célpontjává válnak. Emiatt az 1960-as években a vadon élő példányok száma 1000-re csökkent. Szerencsére időközben sikerült megnövelni a populációjukat, így a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nemrég veszélyeztetettről sebezhetőre módosította természetvédelmi státuszukat.

Kapcsolódó
Kancsal hópárducot gyászolnak Amerikában
Milenka 15 éves korában pusztult el.

The post Ritka, gyilkos ragadozót fogtak el Afganisztánban first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed