Friss Hirek

Ritka, ókori sírt találtak Kínában

A Nyugati Han-dinasztia (időszámítás előtt 202-25) idejéből származó sírra bukkantak a délnyugat-kínai Csungkingban – számol be a Xinhua. A Csungkingi Örökségvédelmi és Régészeti Kutatóintézet szerint a nyughely datálását egyértelműen feljegyezték a korabeliek.

A környéken 2023 márciusában több intézet bevonásával indult átfogó feltárás. Huang Vei, a projekt vezetője szerint az ásatás részeként a Han-dinasztia (időszámítás előtt 202-220) és a hat dinasztia (222-589) közötti időszakból származó sírok gyűjteményét fedezték fel. Ezek közül a Nyugati Han-dinasztia periódusából származó sír a legfontosabb, a nyughelyben több mint 600 értékes kulturális emléket, például lakk-, fa-, bambusz-, kerámia- és bronzárut fedeztek fel.

Mivel a sírkamra egész évben vízzel van feltöltve, zavartalan és sértetlen marad, és a benne lévő temetkezési tárgyak jól megőrződtek. Huang szerint a leletek nagy száma mellett külön érdekes a tárgyakat felsoroló lista, amelyhez pontos évszám is tartozik: időszámítás előtt 193. „A sírból előkerült jádeedény a sír tulajdonosának kiemelkedő pozícióját mutatja” – tette hozzá.

A nyughelyben talált lista teljes, és egyértelműen rögzíti a tárgyak nevét, mennyiségét és méretét. A Jangce folyó felső folyásánál Kínában még nem találtak olyan ősi sírt, amelyben ennyi lakkozott fa- és bambuszárú lett volna. A kutatók úgy vélik, ez a Nyugati Han-dinasztia legkorábbi nyughelye, amelyet az országban valaha feltártak.

The post Ritka, ókori sírt találtak Kínában first appeared on National Geographic.


Exit mobile version