Rogán Antal Magyar Péterről: Nem állítom, hogy nem reménytelen helyzetben lévő ember, ma már politikus

Cikkünk firssül.

Ahogy ígérte, interjút adott a 444.hu-nak Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. A lap még Londonban csípte el a kormányzati tájékoztatásért felelős, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikust, aki közvetlenül a békemenet után utazott ki a BL-döntőre és szállt meg egy luxusszállodában. Akkor a 444-nek nem akart nyilatkozni, cserébe megígérte, a választás után interjút ad.

A közel 70 perces beszélgetésre ma került sor a Karmelitában, az interjú pedig meg is jelent a 444-en. Azért is fontos esemény ez, mert – ahogy a lap emlékeztetett – Rogán Antal interjút a független sajtónak utoljára 2014-ben adott, akkor a HVG kérdéseire válaszolt.

A backoffice vezetője

Az én dolgom az, hogy a kormányzati backoffice-t vezessem, azt hiszem, ez a legmegfelelőbb kifejezés

– kezdi Rogán Antal. A kormányzati backoffice dolga, hogy azoknak a munkáját segítse, akik a foronton dolgoznak. Őket kommunikációs és tárgyi munícióval lássa el, és a politikai egyzetetéseket is végez – magyarázta a miniszter, majd hozzátette, a backoffice a gyár, és nem a gyárról szokás beszélni, hanem a termékről.

Ennek a backoffice munkának a kereteit alakította ki az utóbbi években, és nem tekinti magát főszereplőnek ebben a csapatmunkában. Sőt úgy látja, többen képesek lennének a backoffice-t irányítani.

A saját politikai közösségem és a miniszterlenök döntése, hogy néhány éve én csinálom ezt

– mondja. Leglább két olyan munkatársáról gondolja azt, hogy „ezt a feladatot ugyanolyan kiválóan ellátáná, mint ahogy én is ellátom.”

Sőt, talán jobban látnák el, mert a magam munkáját inkább nem minősítem.

Büszke arra a munkára, amit tíz éve végez – ennyi ideje építi azt a csapatot, amely segíti Orbán Viktor munkáját. Tíz év alatt sok eredményt értek el szerinte, és nemcsak Orbán Viktornak segítettek, hanem az országnak is.

Sose akart magának miniszteri rangot (ez így alakult, mondja, és elfogadta a miniszterelnök döntését erről). Amikor 2015-ben megkapta ezt a megbízást, azt gondolta, hogy ez államtitári munka, de az új feladatok között a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletéhez már valóban miniszteri megbízás kell.

Megértette a társadalom az üzenetet

A 444 az interjú legfontosabb állításait összefoglaló cikkéből kiderül, a beszélgetés visszatérő eleme volt  a kommunikáció, és Rogán Antal ezzel kapcsolatos feladatai, illetve felelőssége. Arra a kérdésre, hogy milyen munkát végzett a kampány során, hogyan segítette a miniszterelnököt, azt mondta:

Én azokat a vonalakat vagy azokat a határvonalakat a kormányzat részéről mindig betartom, ami mondjuk a párt és a kormánypártok, meg a kormány között húzódik.

Arról is beszélt, hogy természetes, ha „egy parlamentáris demokráciában összeér egymással a pártfeladat, hiszen a pártok vezetőit választjuk meg politikusnak, és összeér egymással a kormányzati feladat”, valamint azt is természetesnek nevezte, hogy

ha a Fidesz és a KDNP van kormányon, akkor a Fidesz és a KDNP pártüzenetei meg fognak egyezni a kormányzati döntésekkel és a kormányzati üzenetekkel.

Szerinte a háborús plakátok nem okoznak szorongást (egész pontosan így fogalmaz: „Én nem látom azt, hogy tömegesen szorongást okoznak”). Szerinte

a magyar társadalom megértette azt, hogy egy valós problémával kell szembenéznünk.

Arról is beszélt, hogy azért járnak hozzá rendszeresen a kormányhatározattal nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított KESMA-médiumok főszerkesztői, mert „ők hajlandók meghallani azt, amit a kormányzat elmondani szeretne.” Nem gondolja hogy megtévesztik a saját olvasóikat, és hozzátette: „egyébként nem irányítom a munkájukat”. Szerinte a kormánylapok valójában „jobboldali értékeket képviselő” lapok.

Tagadta, hogy a kormány 1360 milliárd forint értékben kötött kommunikációs közbeszerzéseket, szerinte „egy kicsit rossz struktúrában került összeadásra… körülbelül a fele” a valós összeg. És azért nyernek mindig Balásy Gyula cégei, mert ő „ügyesen tud közbeszerzésen indulni.” Azt is mondta, hogy szerinte nem költenek sokat kommunikációra.

Elismerte viszont, hogy rendszeresen rendelnek meg méréseket és szondáztatják a közvéleményt: „ezeknek a kutatásoknak a túlnyomó többsége konkrét kormányzati témákra irányul”. Azokra a kutatásokra, amelyek szerint időnként még Gyurcsánynál is népszerűtlenebb, úgy reagált, hogy ő nem gondolja magát népszerűnek és tudatosan lépett ki a nyilvánosságból.

Tiszta a lelkiismerete

Természetesen szóba került az a hangfelvétel, amelyet Magyar Péter hozott nyilvánosságra. Magyar Varga Juditot, akkori feleségét vette fel, aki arról beszél a felvételen, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából.

„Ha Judit ezeket komolyan gondolta, akkor finoman szólva alaptalan dolgokat állított” – mondta Rogán Antal a 444-nek adott interjúban a felvételről. Megkérdezte Vargát a hanganyagról, és azt mondta , hogy “értsem meg, abban a szituációban már bármit elmondott volna, csak hogy szabaduljon a férjétől. Én ezt a magyarázatot elfogadom, főleg utólag, sok dolog ismeretében, amit a volt férjéről tudni kell” – tette hozzá Rogán, aki azt is állítja,  nem vett részt abban a beszélgetésben, amiből később megszületett a Schadl-ügy vádiratából származó hírhedt idézet: „Tónival, Barbarával és Ádámmal”. Ezzel kapcsolatban nyugodt a lelkiismerete, mert nem vett részt ilyen beszélgetésben.

A 444 megkérdezte, hogy Rogán Antal is azt gondolja-e Magyar Péterről, amit Havasi Bertalan, miszerint „reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozása” Magyaré. Rogán válasza:

Nem állítom, hogy nem reménytelen helyzetben lévő ember, ma már politikus.

Arra viszont nem adott egyenes választ, hogy miért költött a jobboldali média milliárdokat Magyar Péter lejáratására.

Azt amúgy tagadta, hogy szerepe volt abban, mikor és hogyan váljon el Magyar Péter és Varga Judit.

A teljes videóinterjú itt nézhető meg. 

The post Rogán Antal Magyar Péterről: Nem állítom, hogy nem reménytelen helyzetben lévő ember, ma már politikus first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed