Ruben Östlund videóüzenetben meséli el, miért választott egykor magyar álnevet, és még egy üvöltő macskát is mutat

Östlund-retrospektív címmel vetítéssorozatot tart a svéd rendező filmjeiből az idén harmincéves Cirko-Gejzír mozi. Az esemény alkalmából Ruben Östlund egy rövid videóüzenetet is küldött a budapesti közönségnek, amelyben a készülő új filmjének témájáról, valamint korábbi filmjeinek és családjának magyar vonatkozásáról is beszél, amíg a rá jellemző abszurditással el nem tereli a figyelmét a szomszéd háztetőn üvöltve nyávogó macska.

Azért előtte még elárulja, hogyan választott annak idején magyar álnevet:

Szeretnék elmesélni egy titkot. Ha a Gitarrmongot vagy az Autobiographical Scene Number 6882 című rövidfilmet nézitek, észrevehetitek, hogy az operatőr neve a stáblistán Gent Tibor. Ez a Gent Tibor igazából fiktív személy. Én vagyok az, én fényképeztem ezeket a filmeket

– mondja rendező, akit exfelesége, Andrea inspirált a névválasztásban, az ő szülei ugyanis magyarok voltak, Budapestről származtak, és van egy rokonuk a magyar fővárosban: Orlai Tibor. Mellesleg az ő színháza, az Orlai Produkciós Iroda állította színpadra 2023-ban Östlund Lavina című filmét – ennek kapcsán nemrég mi is beszélgettünk a kétszeres Arany Pálma-díjas és kétszeres Oscar-jelölt rendezővel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Cirko-Gejzír Mozi (@cirkogejzirmozi) által megosztott bejegyzés

Ruben Östlund rövidfilmjeivel robbant be a filmfesztiválok elismert alkotói közé, de később nagyjátékfilmjei is sorra nyerték a díjakat. Eddigi aktív alkotói időszaka egybeesik a Cirko működésével. „Az ő világa a mi világunk is” – vallja a mozi. Az Östlund-retrospektívet két hétvégén, június 21. és 23., illetve június 28. és 30. között rendezik meg a Cirkóban. A rendező világhírű, fesztiváldíjas alkotásai (Lavina, A négyzet, A szomorúság háromszöge) mellett korai filmjei (Gitarrmongot, Akaratlanul, Play – Gyerekjáték?) is műsorra kerülnek, sőt, egy rövidfilmes válogatás is látható lesz a moziban.

Kapcsolódó
Ruben Östlund: Feltettem magamnak a kérdést, rákattintanék-e a saját filmjeimre a repülőn?
A kétszeres Arany Pálma-díjas rendezőt a Lavina hozta áttörésről és Svédország NATO-csatlakozásáról is kérdeztük. Meg arról, mennyire omlott össze, amikor nem jelölték Oscarra. Interjú.

The post Ruben Östlund videóüzenetben meséli el, miért választott egykor magyar álnevet, és még egy üvöltő macskát is mutat first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed