Semmi pánik, Mészáros Lőrincnek már nyereségesek a gabonafeldolgozói

Régóta figyelik a szakmai körök, mikor térülnek meg az óriásberuházások, amiket két, Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő gabonafeldolgozó monstrum kapott. Végre fellélegezhetünk.

Mi történt? A leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, a tőzsdén jegyzett, tavaly rekordévet záró Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő, korábban jobbára veszteségeket halmozó gabonafeldolgozó cégek tavaly már profitot hoztak. A Viresol és a Kall Ingredients együtt bő ötmilliárd forint profitot termelt. Az eddigi, zömmel veszteséges évekhez képest tavaly javult az eredmény, az összesen lassan 100 milliárd forintot elnyelő két gabonafeldolgozó nyereséggel zárta 2023-at – írja a 24.hu.

Volt benne közpénz? Igen, a két cégnek juttatott közpénzes támogatások az ötmilliárd sokszorosát, összesen 23,5 milliárd forintot tettek ki, plusz a beruházáshoz nyújtott tízmilliárdok.

Kall Ingredients Kft.

203 millió eurós (77 milliárd forint) bevétele kicsit elmaradt az előző évitől, de a veszteséges évek után tavaly már pozitívba fordult a mérleg, 657 ezer euró, azaz 250 millió forint körüli adózott eredményt könyveltek el.

Az 500 ezer tonna kukorica feldolgozására kalibrált kft. beruházásához és további fejlesztéséhez 60 milliárd forint állami pénzt vetettek be, állami közreműködéssel nyújtott hitel, vissza nem térítendő támogatás vagy éppen állami tőkeinjekció formájában.

Viresol Kft.

132 millió euró (50,5 milliárd forint) árbevétele ugyan hajszállal elmaradt az előző évitől, de így is 2,5-szeresére nőtt a nyeresége, ami 12,9 millió euró (5 milliárd forint) lett.

A Kelet-Közép-Európa egyik legmodernebb búza-feldolgozójának mondott, Visontán működő Viresol Kft. beruházását kb. 30 milliárd forint hitellel tolták meg, és 10 milliárd körül lehetnek a különféle címeken juttatott támogatások.

Kontextus. Mészáros Lőrinc és családjának vagyona az eggyel korábbi milliárdoslistánkon csak a harmadik helyhez volt elég. Bár a gabonafeldolgozók nyereségességét ekkor még nem számítottuk bele, de a lista legújabb kiadásában 591,3 milliárd forinttal már újra ők lettek az elsők, a vagyon 150 milliárd forinttal nőtt a korábbi becslésünkhöz képest.

The post Semmi pánik, Mészáros Lőrincnek már nyereségesek a gabonafeldolgozói appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed