Sok kínai és orosz vett Magyarországon ingatlant tavaly, többségük nem otthont szeretne

A kínai vásárlók leginkább befektetési céllal vásárolták a magyar ingatlanokat.

Mi történt? A Miniszterelnökség minden tavasszal közzéteszi, hogy hány EU-n kívüli külföldi állampolgár kért engedélyt arra, hogy ingatlant vásároljon Magyarországon. 2023-ban a benyújtott külföldi kérelmek száma 18 százalékkal nőtt 2022-höz képest. A Telex az adatokra hivatkozva megírta, hogy

az előző évekhez hasonlóan 2023-ban is a kínai (647-en) és az orosz állampolgárok (223-an) vásároltak a legnagyobb számban magyarországi ingatlanokat az EU-n kívüli külföldiek közül.

A Miniszterelnökség friss adatai szerint tavaly 340 vietnámi, 154 ukrán, 108 izraeli, valamint szintén 108 török állampolgár vásárolt magyarországi ingatlant.

Részletek. A Telex a Duna House ingatlanközvetítő cég adati alapján arra is kitér, hogy a kínaiak leginkább befektetési céllal vásárolnak magyar ingatlanokat, és csökkent azok aránya, akik otthont vesznek. Jellemzően 80–100 millió forint körüli értékben vásárolnak nappali plusz egy vagy két hálóval felszerelt ingatlanokat.

Előzmények: A Telex kitér a kormány új programjára is. A korábbi években kialakított letelepedésikötvény-program után az újabb kezdeményezés, az idegenrendészeti törvény az EU-n és EGT-n kívüli országok állampolgárainak szól. Ennek lényege, hogy az ingatlanvásárlásért vagy vagyonkezelő alapítványoknak adott adományért cserébe tízéves tartózkodási engedélyt adnak a vevőknek.

Az új magyar vendégbefektetői program az önkormányzati és európai parlamenti választások után, július 1-jén lép életbe.

The post Sok kínai és orosz vett Magyarországon ingatlant tavaly, többségük nem otthont szeretne appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed