Sokak kedvence a birsalma – Vénuszt és Afroditét is ábrázolták birsalmával

A birsalma az egyik kedvenc gyümölcsöm. Nagyon szeretem, és a birsalmasajtot is nagyon kedvelem, de a nyers gyümölcsöt sokkal jobban preferálom. Nemcsak azért, mert tudom, hogy milyen hasznos tápanyagokat tartalmaz, hanem azért, mert imádom a gyümölcs ízét és zamatát is.

A birsalmát már az ókori Babilonban is termesztették, és nagyon kedvelték kissé fanyar ízvilága miatt. Görögországban a menyasszonyok kaptak a nászéjszaka előtt friss birsalmát, hogy ezzel tegyék kellemesebbé a leheletüket. Az ókori rómaiak pedig Vénusz kezébe is birsalmát festettek, mint ahogyan ezt az ókori görögök is tették Afrodité esetében. Az ókori rómaiak nemcsak az ifjú feleségnek osztogattak birsalmát, hanem a vőlegénynek is, mivel úgy tartották, hogy a birsalma a termékenység és a jó szerencse szimbóluma.

A középkorban luxuscikknek számított a birsalma, így csak a gazdag családok asztalára kerülhetett ebből a finom gyümölcsből. Az arab kultúrában nemcsak azért fogyasztottak birsalmát, mert sokféle étel készítésénél fel tudták használni, hanem azért is, mert ők már felismerték a gyógyászati tulajdonságait is.

A birsalma nagyon sok értékes ásványi anyagot és rostot tartalmaz, és kiemelkedő a C-vitamin-tartalma is, így az immunrendszer védelmét is kellőképpen ellátja. A gyümölcs antiallergén, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Gyógyító hatásai is nagyszerűek, hiszen nagyon előnyös lehet a hányinger csillapításában és a gyomorfekély tüneteinek enyhítésében.

A C-vitamin mellett gazdag forrása még a cinknek, a foszfornak, a magnéziumnak, a vasnak, a kalciumnak, a káliumnak, a nátriumnak. A gyümölcsben található rostok az emésztésre vannak nagyon jó hatással, illetve a C-vitamin még fiatalossá is varázsolhat bennünket, hiszen fokozza a bőrben a kollagénképződést.

Azok, akik refluxbetegségben szenvednek, nyugodtan fogyaszthatják ezt a remek gyümölcsöt, ugyanis nagyon hatékonyan csökkenti a kellemetlen tüneteket. Ezen kívül a gyümölcs a bélrendszer egészségét is segít fenntartani, és az olyan emésztőrendszeri zavarok esetén is be lehet vetni, mint a hányás és a hányinger.

Amikor allergiásak vagyunk valamire, akkor fokozott antitesttermelés indul be a szervezetben. A birsalmában azonban olyan bioaktív vegyületek találhatók, amelyek elnyomják ezt az antitesttermelést, és így az allergia ki sem alakul vagy pedig csak enyhe tünetekkel jelentkezik.

Amikor birsalmát eszünk, akkor semmiképpen se hámozzuk meg, hiszen a gyümölcshéjban fenolos vegyületek találhatók, amelyek antimikrobiális tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek a fenolos vegyületek rendkívül pozitív hatással vannak a gyomor- és bélrendszer egészségére, illetve segítenek megakadályozni a gyomorfekély kialakulását is. A gyümölcsben olyan antioxidáns vegyületek is fellelhetők, amelyek nemcsak a gyulladást tudják jelentősen minimalizálni, hanem az oxidatív stresszt is mérséklik. Ez azért remek hír, mivel az oxidatív stressz az egyik fő oka a súlyos betegségek kialakulásának.

A birsalma gazdag forrása az olyan antioxidánsoknak is mint a C-vitamin. Ez a vitamin erősíti az immunrendszert, jót tesz a keringésnek, és még a fogíny védelmét is maximálisan ellátja.

Visited 1 times, 1 visit(s) today