Sokan elszámolják a nyugdíjazásnál: ennyit számít a fizetés az utolsó években

A nyugdíjkorhatárhoz közeledve sokakban felmerülhet a kérdés, milyen módszerekkel lehetne növelni a nyugdíjukat. Az egyik gyakori gondolat, hogy nyugdíjbavonulás előtt érdemes még olyan lehetőségeket keresni, mely magasabb bérrel kecsegtet, vagy másodállást vállalni, ezzel növelhető a nyugdíj.

Ez azonban tévedés, ha pusztán a magasabb bér miatt várjuk, hogy jelentősen nagyobb lesz a megítélt nyugdíj – mutatott rá a Pénzcentrumnak Farkas András nyugdíjszakértő.

A szakember elmondta, hogy nincs értelme néhány évvel a nyugdíjba vonulást megelőzően csak azért munkahelyet váltani, hogy az új helyről kapott magasabb bér növelje a nyugdíjunkat. Az utolsó évek keresete ugyanis nagyon kis tényező a nyugdíjszámításban:

az 1988-tól megszerzett kereseteket mind figyelembe kell venni, ennek csak kis részét képezi az utolsó néhány év keresete.

A magasabb kereset miatt váltani akkor van értelme, ha a cél a tartalék képzése, öngondoskodás. Ha a többletet félreteszik a dolgozók a nyugdíjmegtakarításukba, akkor számíthat ez anyagilag számottevően nyugdíjaskorban. Azonban ez is leginkább akkor, ha már korábban is rendelkeztek nyugdíjmegtakarítással!  tanácsolta a nyugdíjszakértő. Egy átlagos keresetű dolgozónak azért tehát nem érdemes éppen néhány évvel a nyugdíjazása előtt csak azért váltania, hogy a magasabb fizetés növelje a későbbi nyugdíját.

Milyen esélyük van a váltásra a senior kollégáknak?

Magyarországon a közvetlenül nyugdíj előtt álló 55-65 éves korosztály, illetve a 65 év feletti korosztály egyre nagyobb hányadát teszi ki a foglalkoztatottak csoportjának. Amíg 2013-ban a foglalkoztatottnak összesen 13,3 százalékát tették ki az 55-65 éves korosztály tagjai, addig 2023-ban már az összes dolgozó 16,7 százalékát – vagyis az egyhatodát – tették ki. Mindemellett folyamatosan emelkedik a nyugdíjaskorúak részaránya is a foglalkoztatottak körében.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója a portálnak elmondta, látni lehet, hogy a népesség fokozatos elöregedése miatt pár éven belül ebben a korosztályban fog kicsúcsosodni a foglalkoztatottak száma, ezért a cégeknek is egyre inkább erre a korosztályra kell majd támaszkodniuk.

Jelenleg azonban még a cégek attitűdje eléggé ellentmondásos az 55 év felettiekkel kapcsolatban, a kényszerű váltás pedig sokszor okoz megugorhatatlan akadályt a körükben. Elvileg nem lehet diszkriminatívnak lenni egy idősebb munkavállalóval szemben, ennek ellenére a cégek jellemzően a fiatal munkavállalókat keresik.

Kevésbé fizetik meg az idősödő korosztályt?

A KSH adatai szerint 2023-ban az 50 év alatti középkorúak átlagbére magasabb volt, mint az idősödő korosztályé. Így előfordulhat, hogy hiába van valaki hosszú ideje a pályán, sok-sok év tapasztalattal, fiatalokkal nem tud már versenyezni.

Mivel tisztában vannak a csökkenő lehetőségeikkel a munkaerőpiacon, ezért ennek nem adnak akkora hangot, mint a fiatalok.

Ezt pedig a munkáltatók sok esetben ki is használják

– mondta el a kérdés kapcsán Nógrádi József.

Ebben a korban hiába van meg bőven a tapasztalat, az esetek nagy többségében bizony a fiatalabb generációt keresik a cégek.

„Ma az idősebb generációk tagjai tisztában vannak azzal, hogy annak ellenére, hogy megbízhatóbb munkavállalónak számítanak, mint a fiatalabb generáció, ez a tudásuk a toborzók és a recruiterek szemében csak ritkán jelent előnyt.

The post Sokan elszámolják a nyugdíjazásnál: ennyit számít a fizetés az utolsó években first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed