Sorban szűnnek meg az extraprofitadók, ezek tűnnek el jövőre

A repülőtársaságok után két további területen is eltörlik az extraprofitadót, és részben a biztosítótársaságok is fellélegezhetnek.

Mi történt? Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a 2025 januárjától a légiforgalmi extraprofitadó (cikkünk itt) mellett további extraadók is megszűnnek: a gyógyszergyártóknak és a távközlési cégek is mentesülnek a sarc alól.

További könnyítések. A miniszter ezen felül elmondta, hogy egyedi elbírálás mellett a biztosítók is leírhatják az extraprofitadó 50%-át, ha eleget tesznek bizonyos feltételeknek, például ha vásárolnak állampapírt.

Egyik kezével ad, másikkal elvesz. Gulyás Gergely hétfőn jelentette be, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert.

Ilyenek például a bankok vagy az energiaszektor vállalatai. A miniszter szerint a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie, amelyik nem növelte az állampapír-állományát. Emellett növelni fogják a tranzakciós illeték mértékét, és valutaátváltási illetéket vetnek ki, viszont stopot vezetnek be a lakossági számlavezetési és kártyahasználati díjra, hogy a bankok ne a lakosságra terheljék a pluszköltségeiket. Az intézkedéstől 400 milliárd forintot várnak, amivel a költségvetés lyukait fogják betömni.

A védelmi hozzájárulásról itt tudhatsz meg többet.

The post Sorban szűnnek meg az extraprofitadók, ezek tűnnek el jövőre appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed