Súlyos ivóvízhiány fenyeget Gázában

Súlyos ivóvízhiányra figyelmeztetett szerdán az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) a Gázai övezetben tekintettel a víztisztító üzemek működtetéséhez szükséges üzemanyag hiányára.

A nap végéig a gázai övezeti lakosság mintegy 70 százaléka nem fog tudni hozzájutni tiszta vízhez

– jelentette ki Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa. Leálltak az olyan közszolgáltatásokat nyújtó létesítmények, mint a sótalanító és víztisztító üzemek – tette hozzá.

Lazzarini egyben említést tett az Izrael által engedélyezett, Gázai övezetnek szánt – mintegy 23 ezer literes – üzemanyagszállítmányról is. Hangsúlyozta, hogy ezt csak az ENSZ teherautóinak üzemeltetésére fogják fordítani, s nem egyéb célokra, mint például a víztisztító üzemek működtetésére.

A radikális iszlamista Hamász október 7-i terrortámadására adott izraeli válaszcsapások kezdete óta a hozzávetőleg 2,3 milliós Gázai övezet csaknem 1,6 millió lakója volt kénytelen elmenekülni otthonából. A terrortámadás után Izrael bejelentette az övezet teljes blokádját, és egyáltalán nem engedett be üzemanyagot az övezetbe arra hivatkozva, hogy a Hamász katonai célokra használhatja.

(MTI)

The post Súlyos ivóvízhiány fenyeget Gázában first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed