Svájc tarolt az Eurovíziós Dalfesztiválon, Ukrajna harmadik, Izrael ötödik lett

Svájci győzelemmel zárult az idei Eurovíziós Dalfesztivál a svédországi Malmöben: énekesük, a magát nembináris személyként identifikáló Nemo a The Code című dalával tarolt a nézők között és magabiztosan nyerte a dalversenyt a második helyezett Horvátország és a bronzérmes Ukrajna versenyzői előtt.

Az idei gála bizonyosan emlékezetes marad tekintve, hogy már a nagy finálé előtt botrány robbant ki, miután a hollandok versenyzőjét kizárták. A végső győzelemre is esélyesnek tartott Joost Klein már a péntek este tartott főpróbán sem léphetett színpadra, mert a délután folyamán felfüggesztették egy színfalak mögött történt incidens miatt. Nagyon sok konkrétumot nem tudni az ügyről, de olyan információk keringenek, melyek szerint az előadó a szervező stáb egyik munkatársával került konfliktusba.

A holland versenyző ügyén túl idén Izrael szereplése volt az, ami témát szolgáltatott: a gázai konfliktus árnyékában széles körben akadtak olyan vélemények, amelyek szerint – az oroszok példájához hasonlóan – nem szabadott volna engedni Izrael indulását. A Közel-Keleten október 7-én harapódzott el, és azóta sem csitul Izrael és a palesztin terrorszervezet, a Hamász konfliktusa, miután utóbbi szervezet terroristái betörtek Izrael területére és brutális vérengzést rendeztek. Egyes vélemények szerint viszont Izrael túl messzire megy a válaszcsapással, és az elmúl hónapokban módszeres népirtást végez a palesztin civilek között.

Ahogy a Guardian írja, az izraeli versenyző, Eden Golan indulása valóban nem volt zökkenőmentes: az eseményt szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) csak márciusban engedélyezte az indulását, miután Golan változtatott a szöveg egyes részein az eredetileg az October Rain címet kapó dalában, ami nem titkoltan az őszi terrortámadásnak állít emléket. A dal végül a Hurricane címet kapta, amivel Golan az ötödik helyet csípte meg a döntő 25-ös mezőnyéből, igaz, az előadás közben és után hallani lehetett a fújolást a nézőtérről. A brit lap hozzáteszi, keringenek olyan pletykák is, hogy a holland versenyzőt részben azért zárhatták ki, mert felszólalt Izrael indulása ellen, ez ugyanakkor eddig a pontig megmarad a spekuláció szintjén, hivatalosan senki nem erősített meg hasonlót.

Magyarország ahogy az elmúlt években, úgy idén sem delegált énekeseket a dalversenyre.

The post Svájc tarolt az Eurovíziós Dalfesztiválon, Ukrajna harmadik, Izrael ötödik lett first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed