Friss Hirek

Szabad Európa: Egy éve nem kap vízumot, elengedte Bencsik kezét a kormány

Lassan egy éve, hogy nem kap vízumot Kanadába a főkonzuli posztra jelölt Bencsik János. A Jobbikból 2020-ban kilépő országgyűlési képviselő helyett emiatt új főkonzuljelöltet választott a Külgazdasági és Külügyminisztérium –írta meg a Szabad Európa diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A lap úgy értesült, hogy az új jelölt a külügy munkatársa, Jákó János.

Júniusban elsőként a szintén a Szabad Európa írta meg, Bencsik több mint fél évig várt felkészülő diplomataként a kanadai vízumra, illetve az exequaturra (hozzájárulás, amelyet a fogadó ország külügyminisztériumának jegyzéke tartalmaz), ám

a kanadai magyar szervezetek, alapítványok, magánszemélyek és egyéb intézmények is tiltakoztak a kinevezése ellen korábbi szélsőséges megnyilvánulásai miatt.

A lap felidézte, hogy a HVG szeptemberben újra érdeklődött a minisztériumnál, nem akarnak-e mást küldeni Bencsik helyett, ám ekkor még a külügy azt reagálta, hogy „a cél változatlan”. A külügy azonban – mint kormányzati forrásaikra hivatkozva írták –már augusztusban elkezdhetett új jelölt után nézni.

A 29 éves Jákó János jelenleg a keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár titkárságán dolgozik főosztályvezetőként. Tanulmányait az ELTE jogi karán végezte, több nyelven beszél. Édesapja, Jákó János, jogász, aki 2021 óta a Vasas Sport Club tiszteletbeli elnöke (2008 óta elnökségi tagja). Ő korábban több magyarországi banknál töltött be igazgatósági és felügyelőbizottsági tisztségeket.

The post Szabad Európa: Egy éve nem kap vízumot, elengedte Bencsik kezét a kormány first appeared on 24.hu.


Exit mobile version