Szégyelljék magukat! – a lengyel miniszterelnök kiosztotta az amerikai republikánusokat

„Kedves republikánus szenátorok! A szabadságot és függetlenséget millióknak visszaszerző Ronald Reagan ma bizonyára forog a sírjában. Szégyelljék magukat!” – írta Donald Tusk az x-en.

A decemberben hivatalba lépett lengyel miniszterelnök szokatlanul erős kritikáját az váltotta ki, hogy republikánus szenátorok blokkoltak egy 118,3 milliárd dolláros csomagot. Ennek része volt egy 60 milliárdos ukrajnai katonai segítség, és egy 20,2 milliárdos amerikai migrációs politikai reform.

A republikánus, antikommunista Ronald Reagan 1981 és 1989 között vezette az Egyesült Államokat, elnöklete alatt egymás után haltak meg a szovjet pártfőtitkárok. A nyolcvanas évek második felére világossá vált, hogy a reformok dacára a gazdaságilag összeomló Moszkva már nem tudja fenntartani a birodalmat. Megindult az út a közép-európai országok, így Lengyelország vagy Magyarország szovjet blokkról való leválása felé.

Az amerikai elnökválasztás Közép-Európában is izgalmas lesz, hiszen Orbán Viktor, Donald Tuskkal ellentétben, látványosan Donald Trump győzelmére tette tétjeit.

(Via Guardian)

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed