Friss Hirek

Székrekedésre és csonterősítésre is jó a rebarbara – rebarbarás limonádé- és rebarbarás-narancsos frissítőrecepttel

Ha egy olyan gyógyító növényt keresünk, amely sokféle problémára, de legfőképpen emésztési zavarokra és csontok erősítésére is alkalmas, akkor ne is keresgéljünk tovább, hiszen ez a növény akár a rebarbara is lehet. Persze nemcsak a csontjaink megerősítését remélhetjük ettől a növénytől, hanem az emésztési zavaraink megszűnését is.

A rebarbara nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, amely erősíti a csontokat és segít a csontritkulás megelőzésében.

Ha világosbarna vagy szőke hajunk van és szeretnénk, akkor a rebarbara préselt leve nagyon jó választás hajöblítőnek, hiszen oxálsavat tartalmaz, amely segít megőrizni a haj természetes szépségét, emellett fejbőrproblémákra is alkalmazható.

A rebarbara a bőrben zajló öregedési folyamatokat is lassítani képes, hiszen gazdag forrása az A-vitaminnak, amely csökkenti a bőrben a szabad gyökök számát és az oxidatív stressz mértékét, amelyek sejtkárosító hatással bírnak, és fokozzák a mélyebb ráncok és finom vonalak megjelenését.

A rebarbara antibakteriális és gombaellenes hatással is rendelkezik, így védelmezi a bőrt a különféle károsodásokkal szemben. Ha valamilyen fertőzést tapasztalunk a bőrünkön, akkor pépesítsünk egy alaposan megmosott rebarbarát, majd kenjük pasztaszerűen a bőrünkre. Hagyjuk rajta 10-15 percig, majd alaposan és bő vízzel mossuk le.

A rebarbara minden korosztályba tartozó nő számára nagyon hasznos lehet. A termékeny korú nők esetében csökkenteni tudja a premenstruációs szindróma, azaz a PMS tüneteit, míg a menopauza szakaszába lépő nőknél nagy segítség lehet a hőhullámok enyhítésében. Mivel fitoösztrogéneket tartalmaz, így érdemes lehet a menopauza szakaszában rendszeresen fogyasztani, hiszen nemcsak a hőhullámokat, hanem a menopauza más kellemetlen tüneteit is enyhíteni tudja.

A rebarbara két nagyon fontos tápanyagot, mégpedig luteint és C-vitamint is tartalmaz, amelyek nagyon fontosak a szem egészségének szempontjából.

A rebarbara kiváló rostforrásnak számít, csökkenti a koleszterinszintet, ily módon védelmezi a szív egészségét. Olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek védelmet jelentenek az artériáknak a különféle károsodásokkal szemben, így védelmezik a szív- és érrendszer egészségét.

A rebarbarát sokféleképpen felhasználhatjuk. Cikkünkben most a rebarbarás limonádé és egy rebarbarás-narancsos frissítő receptjét közöljük.

Rebarbarás limonádé hozzávalói:

• 1 liter víz,
• 50 dkg rebarbara,
• ízlés szerint méz,
• ízlés szerint citromlé.

Elkészítése:

Készítsük elő a rebarbarát, vágjuk kockákra. Forraljuk fel a vizet és tegyük bele a rebarbarát. Kb. 15 percig főzzük, amíg megpuhul. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni, majd mézzel és citromlével ízesítsük.

Rebarbarás-narancsos frissítő hozzávalói:

• 4 csésze víz,
• 10-15 dkg eper,
• 3 csésze rebarbara,
• 1 nagy pohár (kb. 3 dl) narancslé,
• egy kis csokor menta,
• méz.

Elkészítése:

Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a rebarbarát. Kb. 10 perc múlva hozzáadhatjuk a mentaleveleket is. Ha a rebarbara megpuhult, szűrjük le a vizet és hagyjuk kihűlni. Ezután turmixoljuk össze ezt a vizet az eperrel, a narancslével és a mézzel. Behűtve fogyaszthatjuk.


Exit mobile version