Szijjártó: Ma biztossá válik, hogy Magyarország ismét embert küld a világűrbe

„A nap folyamán aláírásra kerül a szerződés az Axiom Space nevű amerikai vállalattal, amelynek alapján immár véglegessé válik, hogy Magyarország hosszú évtizedek után ismét embert küld a világűrbe” – közölte az Egyesült Államokban tartózkodó Szijjártó Péter kedden.

A külügyminisztérium közleménye szerint a második magyar űrhajós 2024 végén vagy 2025 elején kezdheti majd meg harminc napos misszióját, ami során eszközöket tesztel és kísérleteket hajt végre. „Ezek a tesztek majd nagymértékben segíteni fogják a kifejezetten magas hozzáadott értékű, high-tech magyar iparágak fejlődését, legyen szó akár az egészségtudományról vagy bármely egyéb, a modern iparágakhoz kapcsolódó fejlesztésekről” – tette hozzá.

„Hogy pontosan mikor kerül sor ezen indítási ablakon belül az űrexpedícióra, az pedig azon múlik majd, hogy a NASA és a Nemzetközi Űrállomás közötti űrrepülések menetrendje egészen pontosan hogyan fog kinézni, illetve milyen ütemterv szerint képzik majd ki azt a másik három, nem magyar űrhajóst, akik ebben az expedícióban részt fognak venni”

– mondta Szijjártó Péter. (MTI)

Visited 1 times, 1 visit(s) today