Szombaton lesz az idei Tatai Vadlúd Sokadalom

Szombaton tartják a 23. Tatai Vadlúd Sokadalom nevű madárfesztivált – tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-t. A rendezvényen a sok ezer lúd, réce, sirály és rétisas teleszkópos megfigyelése mellett egész nap változatos programok várják az érdeklődőket.

A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár 5000-6000 kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkezhetnek Magyarországra, az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg, majd márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelő területeikre. A Tatai Vadlúd Sokadalom önkéntes szervezők munkájának köszönhetően valósul meg.

A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott rámszari egyezmény hatálya alá tartozó tatai Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely Európában, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

Az elmúlt hetekben a Tata környéki vizes élőhelyek alkotta rámszari területen már mintegy 42 ezer, ezen belül a tatai Öreg-tavon maximum 39 ezer vadlúd tartózkodott, napközben pedig több ezer réce, sztyeppi és dankasirály is látható a tavon. Csúcsidőszakban, november végén és december elején a tavon éjszakázó vadlibák száma akár a 65 ezret is elérheti.

Az érdeklődőket a sok ezer lúd, réce, sirály és rétisasok teleszkópos megfigyelése mellett egész nap változatos programok, előadások, kézműves foglalkozások várják. Az MME kiemeli, akik személyesen nem tudnak részt venni a programon, azok a tatai Öreg-tó medrében működő vadludas webkamera közvetítésén keresztül online, akár otthonról is figyelemmel követhetik a vadludakat.

A rendezvény idei díszvendége az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park, a 30 éves Hortobágy Természetvédelmi Egyesület és az Ócsai Tájház, a program szervezői az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület lesz.

The post Szombaton lesz az idei Tatai Vadlúd Sokadalom first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today