Szuperolcsó elektromos kisautót dobott piacra a VinFast

Magyarországon egyelőre nem vetette meg a lábát a VinFast, a Hanoiban tevékenykedő autóipari vállalat idén ünnepli hetedik születésnapját. Hamvas kora ellenére a weboldalukon már négy típus szerepel (két megvásárolható és két hamarosan érkező), közös jellemzőjük az SUV felépítése és az elektromos hajtás.

A VF3 kisautó az ötödik a sorban, a 3,19 méteres hosszúság 44 centivel múlja alul az elektromos Fiat 500-at, illetve néggyel a Fiat Cinquecentót. Ezzel a húzással óriásit lép lefelé a VinFast, méretben utána a 4,24 méteres VF6 következik, a VF9 csúcsmodellnek pedig a tengelytávjával vetekszik a VF3 teljes hossza, elvégre egy 5,12 méteres csúcsmodellről van szó. A szerény méretek ellenére az utastér négyüléses, ám ilyenkor nincs érdemi csomagtartó. A külső egészen kellemesre sikerült, a szögletesség némi robusztusságot sugall, a közel 19 centis hasmagasság és a sok fényezetlen elem nem hátrány Vietnámban, de még olyan finomságokkal is foglalkoztak, mint például a lebegő tető és a kétszínű fényezés.

Hirdetés

A teljesítmény 44 lóerő, a gyorsulás 5,3 szekundum, de nem százra, hanem ötvenre. Az akku kapacitása 18,6 kWh, amivel az elméleti hatótáv 210 kilométer az NEDC ciklus szerint. Az autó alapára átszámítva 3,5 millió forint, de ebben nincs benne az akku, azzal együtt 4,5 milliót kell fizetni. Ha az utóbbi összeg nem lapul a bankszámlán és nem tyúkólnak szeretnénk használni a VF3-at, akkor elkerülhetetlen az energiatároló bérlése, ami messze nem egy vagyon. Ha megígérjük, hogy 1500 kilométernél nem megyünk többet egy hónap alatt, akkor havi 13 ezer forint a bérlés, a 2500 kilométeres limit 28 ezer forintba kerül. A VinFast már betette a lábát Európába, jelenleg Franciaországban, Hollandiában és Németországban elérhetők az autók, a VF3 itteni megjelenése még kérdéses.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed