Tápanyagokban gazdag és még az agy egészségét is javítja – tojás

A tojás számos pozitív hatással rendelkezik az egészségre. Vitaminokat és ásványi anyagokat is bőségesen tartalmaz és nemcsak a tojásfehérje, hanem a tojássárgája is. A tojás az egyik legjobb fehérjeforrásnak számít.

Olyan zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz, mint a D-vitamin, az A-vitamin és az E-vitamin, illetve megtalálható benne a kolin, antioxidánsok közül pedig a lutein és a zeaxantin. További vitaminok és ásványi anyagok, amelyekben a tojás bővelkedik: B5-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin, K-vitamin, folát, foszfor, kalcium, szelén, cink, vas.

A tojás megemeli a HDL-koleszterin-szintet, amelyet szoktunk még jó koleszterinnek is nevezni, így csökkentve a szívbetegségek kockázatait.

A tojás fehérjetartalma csökkenti az édességek utáni sóvárgást, ezzel pedig akár még fogyhatunk is. Sok tápanyagot tartalmaz, azonban alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma.

Olyan antioxidánsokban bővelkedik, mint a lutein és a zeaxantin, amelyek csökkentik olyan szembetegségek kialakulását, mint amilyen a szürkehályog.

Kolinban is gazdag, amely az agyi jelek előállításában játszik kiemelt szerepet. Ezen kívül a vasszint emelésében is részt vesz. A tojássárgájában lévő vas könnyen felszívódik a szervezetben.

Csak kevés táplálék tartalmazza a D-vitamint, amelynek szintén nagy szerepe van az egészség fenntartásában. A tojás tartalmaz D-vitamint, amelynek kulcsszerepe van az csontegészség fenntartásában és fokozásában, illetve a D-vitamin a kalcium felszívódását is megtámogatja.

A tojás kéntartalmú aminosavakban is bővelkedik, illetve a magas vitamin- és ásványianyag-tartalma csillogóvá varázsolja a hajat, emellett pedig védelmet jelent a körömtörékenységgel szemben.

Vitaminjainak, ásványi anyagainak, különösen a folátnak köszönhetően a tojás fogyasztása mindenképpen javasolt az állapotos hölgyeknek.

Számos tanulmány számolt be arról, hogy a tojás mértékkel fogyasztva csökkentheti a szívroham, a szívbetegségek és a stroke kockázatait. A vér lipidszintjének monitorozása minden esetben fontos, ha valaki szívbetegségben szenved, illetve nem szabad elhanyagolni a rendszeres testmozgást és az egészséges táplálkozást sem.

A tojás tartalmaz ugyan telített zsírt, de csak keveset. A koleszterinszint növekedéséért a telített zsír tehető felelőssé. Viszont az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírok nagyon is jót tesznek a szív egészségének.

A tojás egy remek fehérjeforrás. A fehérjéket tekinthetjük az élet építőköveinek is. Nélkülözhetetlenek az izmok és szövetek egészségének fenntartásához és javításához. A tojás mind a 9 aminosavat tartalmazza és nagyon hatékony az izomnövekedés, az izomregenerálódás és az izomtömeg-fenntartás szempontjából.

A napjainkban készült tanulmányok szerint a rendszeres tojásfogyasztás számtalan jótékony hatással bír. Növeli egy olyan hormonnak a szintjét, amely étkezést követően a jóllakottság érzetét biztosítja. Ezt nem minden étel tudja elérni, főleg a péksütemények és az üres kalóriákat tartalmazó ételek nem. Magas tartományban tartja az energiaszintet. Fokozza az anyagcsere-aktivitást, és késlelteti az étel gyomorból történő távozását.

A tojás leucint is tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely fontos a folyamatos izomtámogatáshoz. Más kulcsfontosságú tápanyagokban is bővelkedik: D-vitamin, omega-3 zsírsavak és kolin. Ez utóbbinak az agyműködés támogatásában van szerepe.

Visited 1 times, 1 visit(s) today