Természetes megoldások köhögésre – mézes-kakukkfüves köhögés elleni sziruprecepttel

A köhögés és a köhögési rohamok nagyon legyengítik a szervezetet, bármi is okozza. A téli, tavaszi időszakban a leggyakrabban valamilyen megfázásos betegség egyik tünete a szűnni nem akaró köhögés.

A köhögés lehet átmeneti vagy állandó, és sok minden okozhatja. A háttérben állhat bakteriális és vírusos fertőzés, dohányzás, asztma, allergia, irritáló anyagok, amelyek a légutakba kerültek, illetve egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet a szűnni nem akaró köhögés.

Otthoni megoldásokkal is sokat enyhíthetünk ezen a tüneten, azaz a köhögésen. Lássuk is, melyek ezek!

Köhögés esetén nagyon hatékony lehet a gyömbér, hiszen remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Egy csésze gyömbértea nemcsak a köhögést, hanem a torokfájást is enyhítheti. A gyömbér egyes vegyületei segítenek a tüdő ereinek tágításában, illetve ellazítják a simaizmokat és megnyitják a légutakat, így enyhítve a köhögést és a megfázás egyéb tüneteit.

A fokhagyma megfázás és influenza során is a segítségünkre lehet, ugyanis olyan vegyületekben gazdag, amelyek fokozzák az immunitást, így szüntetve meg a köhögést is.

A kurkuma és a gyógynövényes meleg tej torokfájás és köhögés esetén is bátran alkalmazható. A kurkuma részt vesz az immunrendszer erősítésében és segíti a fertőzések elleni küzdelmet is. Fogyasszuk fekete borssal, mivel így sokkal hatékonyabb.

A citrom gazdag forrása az antioxidáns C-vitaminnak. A citrom nemcsak az immunitást fokozza, hanem meleg vízbe facsarva vagy meleg teához adva enyhíti a torokfájást, és a köhögést is csillapítja. Mindemellett segít a gyors gyógyulásban is.

A gránátalmalé is nagyon hasznos lehet, ha sokat köhögünk, mivel antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Olyan flavonoidokban is bővelkedik, amelyek segítenek a vírusos fertőzésekkel szembeni küzdelemben.

A rendszeres teafogyasztás is nagyon hasznos, legyen szó bármilyen teáról. Például a kamillatea antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Mindemellett a jó alvást is biztosítja, ami segít a szervezetet regenerálni, és a kamilla még az immunitás fokozásában is aktívan részt vesz.

Köhögés elleni szirupot is készíthetünk méz, citrom és kakukkfű hozzáadásával. Mutatjuk is a receptet.

Mézes-kakukkfüves köhögés elleni szirup hozzávalói:

• ½ csésze nyers méz,
• 1 biocitrom,
• egy maréknyi friss kakukkfű.

Elkészítése:

Vegyünk egy tiszta befőttesüveget. Karikázzuk fel a citromot. Tegyünk egy adag mézet a befőttesüvegbe, rakjunk bele egy-egy sor citromot és kakukkfüvet, majd folytassuk a mézzel. Végezzük a műveletet addig, míg van az alapanyagokból.

A méz antibakteriális hatásokkal rendelkezik és nagyon hatékonyan küzd a fertőzések ellen. Antiszeptikus hatása miatt felgyorsítja a gyógyulást. Gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

A citrom C-vitaminban gazdag, segít az immunrendszer erősítésében. A citrom leve segít megszabadulni azoktól a baktériumoktól és mikroorganizmusoktól, amelyek fertőzést és betegséget okoznak.

A kakukkfű antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. Csökkenti a gyulladást és enyhíti a köhögést.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed