Testünk méregtelenítése kardamommal – turmixital gránátalmával, naranccsal és kardamommal

Indiában sokféle fűszernövényt használnak az emberek. Az egyik leggyakrabban használt fűszer a kurkuma, a másik pedig a kardamom. A kardamon legfőképpen A- és C-vitaminban, illetve vasban, magnéziumban, mangánban, rézben, káliumban, kalciumban, cinkben és foszforban bővelkedik. Mire is jó ez a fűszer? Mutatjuk a válaszokat!

A kardamom nagyon hatékony az emésztőrendszer egészségének fenntartásában és a jó emésztés biztosításában. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a fokozott gázképződés, a savasság, a puffadás, az étvágytalanság, a székrekedés és a gyomorégés is.

A kardamom nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, amelyek alaposan kitakarítják a szervezetből a mérgező anyagokat, mégpedig a veséken keresztül teszik ezt meg. Mindemellett a kardamom segít a zsírégetésben és a testsúlycsökkentésben is.

A kardamom olyan aromaanyag-vegyületeket tartalmaz, amelyek kellemes illatúvá varázsolják a leheletet. Ha étkezés után nincs lehetőségünk azonnal fogat mosni, akkor rágcsáljunk el egy-két kardamomot.

A kardamom nemcsak a méreganyagokat távolítja el sikeresen a szervezetből, hanem segít a vesék, a máj, a húgyutak és húgyhólyag megtisztításában is. Nagy szerepe van a felesleges víz kivezetésében a szervezetből, így akadályozva meg az ödéma kialakulását.

A kutatások azt mutatják, hogy ez a fűszer antidepresszáns hatásokkal is rendelkezik, mégpedig oly módon, hogy segít a hangulat fokozásában.

Télen vagy a megfázásos időszakban is nagy hasznunkra lehet a kardamom, mivel a megfázás és az influenza tüneteit is csökkenteni tudja. Ha főzetet, teát készítünk belőle, akkor alkalmazhatjuk köhögés csillapítására és a hörghurut tüneteinek az enyhítésére is. A kardamomból készült kivonat is nagyon hasznos lehet, mivel olyan vegyületekben gazdag, amelyek antibakteriális hatással rendelkeznek.

Mivel a gyógynövény vízhajtó hatással rendelkezik, így a magas vérnyomás csökkentésében is segítségünkre lehet, azonban ha ilyen betegségben szenvedünk, akkor ne hagyatkozzunk csak a kardamomra.

A kardamom nemcsak ásványi anyagokban és vitaminokban bővelkedik, hanem antioxidáns fitonutriensekben is, amelyek csökkentik a szervezetben a szabad gyökök számát, illetve segítenek lelassítani a sejtekben zajló öregedési folyamatokat.

Bizonyos gyümölcsök, mint ahogyan a gyógynövények is szolgálhatnak méregtelenítő összetevőként. Ha egy méregtelenítő italt szeretnénk készíteni, akkor nincs más dolgunk, mint egy gránátalmát, egy narancsot, néhány kardamomot és egy kis vizet összeturmixolni, és ezt elfogyasztani. A gránátalma sok káliumot és antioxidánst tartalmaz, míg a narancs segít a bakteriális és gombás fertőzések megelőzésében. A kardamom pedig segít csökkenteni a szervezetben a tárolt zsír mennyiségét. Ez egy vízhajtó és emésztési stimuláns, amely az anyagcserét is fokozza. A gyógynövény csökkenti a puffadást és az emésztési zavarokat. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik a káros baktériumok elleni küzdelmet, miközben kiegyensúlyozzák a bélflórát az egészséges emésztés elősegítése érdekében.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed