A Thummerer Pincészet legnagyobb sikere a díjnyertes borok mellett az, hogy máig a család kezében maradt és minden fontos pozícióban az alapító, Thummerer Vilmos leszármazottai dolgoznak. Így maradhatott meg az életfilozófia esszenciája: a német ősök munkaetikája és a tökéletes végeredményre való szinte megszállott törekvése. A perfekcionizmus eredménye pedig mintegy félezer érem, díj és kitüntetés, valamint két világbajnoki aranyérem – ezt a borcsomagot most akár meg is lehet rendelni.
„Nagyszüleim története igazán inspiráló, és úgy gondolom, hogy nemcsak a családunk, hanem az egész borászati közösség számára is. A pincészet alapjait 1984-ben rakták le, rendkívüli elszántsággal. Mára már 120 hektár területen termelünk szőlőt” – meséli Pulay Polett, aki a gazdasági ügyvezetést és a marketinget viszi a pincészetnél, és a család harmadik generációját képviseli. A pincészet több európai országban is jelen van boraival, de a Távol-Keletre és az idén Amerikába is exportáltak már – széles szortimentük könnyen talál célcsoportot az ország határain kívül is.
„Az innováció és a hagyományos borászati technikák ötvözése teszi lehetővé számunkra, hogy a piac igényeit is kielégítsük, ugyanakkor a saját elvárásainkkal is egyező borokat készítsünk” – mondja Polett, aki azért hangsúlyozza: a magyar piac mindig is a legfontosabb marad számukra, külföldi jelenlétük küldetése is elsősorban az, hogy a magyar borkultúra hírét vigyék. Erre a legalkalmasabb az Egri Borvidékről természetesen az Egri Bikavér, mely a Thummerer Pincészetnél Classicus, Superior és Grand Superior kategóriákban is elérhető, és amiről legutóbb a híres színész, Stanley Tucci is csak áradozni tudott a social mediában, magyarországi látogatása alkalmával.
Thummerer Tamás, a pincészet szőlésze és ügyvezetője maga is tapasztalta, mennyi áldozattal jár egy ilyen borászatot felépíteni. A hőskorban lakókocsiban, majd barlanglakásban lakott a szüleivel Noszvajon, ahol a borászat alapjait lerakták. „Mindig büszke voltam a szüleimre, de csak akkor kezdtem megérteni, milyen csodát vittek véghez önerejükből, amikor elkezdtem átvenni a termelés irányítását, és elkezdtem érezni a felelősséget és a döntéseim súlyát. Nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos tanulásra, azt gondoljuk, hogy mindig lehet még egy hajszállal jobbat alkotni. Idén zöldítéssel kísérletezünk, hogy megtaláljuk minden dűlőnkben azt a növénytársítást, amely a leginkább segíti a szőlő egészséges fejlődését, és segíti a talajminőség javítását. Ezáltal is hozzátéve azt a pluszt, amitől különlegesek a boraink” – mondja.
Tamás felesége, Thummererné Nagy Elza 9 éve dolgozik a családi gazdaságban, szőlészként. Azt mondja, „abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a borászat és az összes szőlőterület is családi kézben maradt. A palackokon lévő címkéinket anyósom tervezte, a legidősebb gyerek, Éva karolta fel a vendéglátást, Ildikó, a középső gyerek pedig a pincészet szomszédságában egy lovastanyát hozott létre. A férjem, Tamás, a legkisebb gyermek, az ő feladata a szőlészet irányítása volt, de édesapja halála után tulajdonképpen ő vált a pincészet vezetőjévé is. A 120 hektáros szőlőterület Noszvaj, Szomolya, Novaj és Eger körül helyezkedik el, egyedül már nem lehetett kézben tartani mindent, így ma már együtt irányítjuk a szőlészetet. Időközben már a harmadik generáció is becsatlakozott a gazdaságba, Polettre a kereskedelmet érintő kérdésekben is lehet számítani, a teljes marketingünkért ő a felelős. Ede pedig a rendezvényekben segédkezik.”
Lamport József főborász már 20 éve dolgozik a pincészetnél, elkötelezett, magas színvonalú munkájának köszönhetően biztosítva van a borkészítés sikereinek fenntartása. A 40 éves évfordulós Világbajnoki borválogatás minden egyes tétele a pincészet védjegyét jelentő perfekcionizmus megtestesülése: maga a tökéletességre való törekvés.
A borok elérhetőek a weboldalon!
The post Thummerer: 40 éve a tökéletes borok nyomában appeared first on Forbes.hu.