Tíz józsefvárosi ingatlant sajátít ki a kormány, kétszáz család lakhatása kerül veszélybe

Egy április 2-án éjjel benyújtott, salátatörvénybe rejtett javaslat szerint a magyar állam kisajátítana tíz józsefvárosi ingatlant. Erről a tervről a Józsefvárosi Önkormányzatot nem tájékoztatták – mondta Pikó András ellenzéki polgármester egy videós bejelentkezésében.

Az érintett ingatlanok a jogszabály szerint:

Diószegi utca 18.
Diószegi utca  22.
Diószegi utca  24.
Diószegi utca 26.
Diószegi utca  28.
Sárkány utca 1.
Sárkány utca 5. (hulladékudvar)
Dugonics utcai iskola épülete
Korányi utca 20.
Dugonics utca 11.

A tervek szerint itt épülne meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző épülete, a törvényjavaslat szövege szerint: „köznevelési valamint felsőoktatási feladatokkal összefüggő tevékenység ellátása céljára”.

„Ezekben az ingatlanokban jellemzően nagyon szegény, rászoruló családok laknak, akik részére egy átfogó városrehabilitációs tervet készítettünk, ennek a neve: Dió2030. Felújítottuk volna a házaikat, új, emberhez méltó, kényelmes lakhatást alakítottunk volna ki a számukra, fejlesztettük volna a köztereiket és játszóteret építettünk volna. Ezek a tervek mind régóta elérhetőek az önkormányzat honlapján, a kerületi képviselő-testület a pénzügyi fedezetet is biztosította saját forrásból a fejlesztés megindításához. A fejlesztésre az EU-hoz is benyújtottunk pályázatot, amely ebben a körben nem nyert, de újra szerettünk volna pályázni. A kormány mostani lépésével 200 család lakhatása kerül veszélybe. Ha a törvényjavaslatot komolyan vesszük, többszáz család lakásbérleti szerződés válik semmissé 2024 októberében. Józsefvárosi lakók, józsefvárosi tulajdonok, józsefvárosi tervek kerülnek veszélybe” – mondta Pikó András, aki azt ígérte, hogy minden eszközzel fel fognak lépni a lakóik védelmében, legyen akár politikai vagy jogi.

„Minden bíróságra el fogunk menni, minden követ meg fogunk mozgatni, hogy megállítsuk ezt a pusztítást” – tette hozzá.

The post Tíz józsefvárosi ingatlant sajátít ki a kormány, kétszáz család lakhatása kerül veszélybe first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed