Tíz önkormányzati épületet készül államosítani a kormány Józsefvárosban, kétszáz család kerülhet utcára október végéig

Egy parlamentbe benyújtott salátatörvényből, pontosabban az azt firtató újságírói kérdésből tudta meg a józsefvárosi önkormányzat, hogy kétszáz kerületi önkormányzati bérlakást államosítana a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképző intézményének részére, mondta Pikó András polgármester a Mátyás téren tartott keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A javaslatot szerdán tárgyalja az országgyűlés.

A kormány tíz épületet – ebből nyolc lakóépület, amelyekben legalább kétszáz család él – államosítana az egyetem „közfeladatellátásának elősegítése érdekében” a Diószegi Sámuel utcában. A törvény szövege szerint az önkormányzat szerződése száznyolcvan napon belül, tehát október végén megszűnik – az önkormányzatnak tehát eddig van ideje, hogy cserelakást találjon az érintetteknek.

Az államosítás a Diószegi Sámuel utca 18-tól 28-ig terjedő páros számozású házait, a Dugonics András Általános Iskola és Gimnázium épületét, a Sárkány utca 1-et és 5-öt – utóbbi egy hulladékudvar -, a Korányi Sándor utca 20-at és a Dugonics utca 11-et érintené. A polgármester szerint a döntés

„szegényellenes […], vállalhatatlan és kegyetlen”.Pikó szerint az önkormányzat tulajdonában jelenleg nincs ennyi szabad bérlakás, felújított pedig egyáltalán nincs. Ha meg is tudnák oldani ennyi ember elhelyezését ilyen rövid időn belül, az azt jelentené, hogy nem marad több megpályázható önkormányzati lakás a kerületben.

A józsefvárosi képviselő-testület szeptemberben fogadta el a DIÓ2030 néven futó, a rossz hírű Diószegi Sámuel utca 18-28. szám alatti önkormányzati tulajdonú épületek fejlesztéséről szóló projektet, amelyben egyebek mellett két épület összevonásával és felújításával létrejövő modern társasház létrehozása, a rossz állapotú ingatlanok bontása, felújítása, valamint új játszótér és sétány kialakítása is szerepelt.

Címlapon: Pikó András. Fotó: botost/444

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed