Több előnye is van az étel alapos megrágásának, akár még fogyhatunk is

Napjainkban nagyon sokan rohannak, és még az étkezésre sem szakítanak elegendő időt, ami nagy probléma, hiszen a gyors evés sok betegség okozója lehet, illetve akár elhízáshoz is vezethet. Hiszen ha gyorsan, kapkodva eszünk, akkor az agyunk nem tud kellő időben jelezni, hogy elegendő táplálékot vettünk magunkhoz, és bizony így akár túl is ehetjük magunkat. Ha túl sok kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, akkor ez zsír formájában rakódik le a testünkön, ami pedig jelentős súlytöbbletet eredményezhet.

Az elhízást nemcsak úgy kerülhetjük el, hogy kisebb ételadagokat fogyasztunk, hanem a legújabb kutatások szerint oly módon is, hogy alaposan megrágjuk az ételt.

Az étel lassú vagy lassabb rágása jelentős mértékben hozzájárul az étvágy szabályozásához. Ha alaposan megrágjuk az ételt, azzal nemcsak fogyhatunk, de sok más pozitív hatásait is élvezhetjük, hiszen az ételek alapos megrágása az emésztésre gyakorol nagyon kedvező hatásokat. Ráadásul a lassú étkezés az energiafelhasználásunkat is megnövelheti, ami pedig szintén ösztönzőleg hat a testsúlycsökkenésre, azaz a fogyásra.

A kutatók egy másik jelentős felfedezést is tettek, mégpedig azt, hogy ha valaki sokat is evett egy-egy étkezés alkalmával, de azt lassan tette, akkor sem kellett az elhízástól tartania, hiszen az étkezés alatti energiafelhasználás minden esetben megnövekedett.

A legjobb azonban mégis az lenne, ha egy-egy étkezés alkalmával csak fele akkora adagot fogyasztanánk, mint korábban, hiszen ezzel is csökkenthetjük a kalóriabevitelt, és elősegíthetjük a fogyásunkat.

Mivel segíthetjük még a fogyókúránkat? Az is jó megoldás, ha a korábbitól eltérően kisebb tányérba szedjük az ételt, illetve ha nem a domináns kezünkbe fogjuk az evőeszközt, hiszen ezzel is kevesebb ételt eszünk, legalábbis a szakértők szerint.

Az emberek egy része akkor is eszik, ha tulajdonképpen nem is éhes. Ha azt érezzük, hogy voltaképpen nem is vagyunk éhesek, akkor célszerű még 10-30 percet várni, és ha valóban nem érezzük magunkat éhesnek, akkor hagyjunk ki egy-egy étkezést. Ezek a mini böjtök is nagyon sokat segítenek a testsúlycsökkenésben.

A túl gyors étkezésnek nagyon sok hátránya van. Ha túl gyorsan eszünk, akkor nem élvezzük magát az étkezést, és nem érezzük azt a fajta elégedettséget, amit a lassú étkezés nyújthat, hiszen nem figyelünk eléggé az ételek ízére, textúrájára és aromájára.

A gyors étkezés azt vonja magával, hogy többet eszünk, mint amennyire a testünknek szüksége van, ami pedig étkezés utáni puffadást és hányingert is okozhat.

A túl gyors étkezés stresszt okoz a szervezetnek, illetve azt feltételezi, hogy az étkezésünk nemcsak gyors, de kaotikus is, és ilyenkor nem tartjuk szem előtt az egészséges táplálkozást sem, ami pedig értelemszerűen az egészségünknek sem tesz jót.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed