Több ezer éves építmények rejtőznek a Nagy-tavak mélyén

A Stonehenge-re emlékeztető ősi építmény nyugszik a Michigan-tóban, a Grand Traverse-öbölben – számol be az Arkeonews. A maradványokat Dr. Mark Holley, az Északnyugat-Michigani Egyetem munkatársa és kollégái fedezték fel évekkel ezelőtt mintegy 12 méteres mélységben.

A kutatók hajóroncsokat kerestek, amikor egy masztodon faragványával díszített kőre, majd további, Stonehenge-szerűen elrendezett sziklákra bukkantak. A becslések alapján a lelőhely mintegy 9000 éves, tehát 4000 évvel ősibb a Stonehenge-nél. A korszakban a terület még a felszínen volt.

Holley szerint a média nagyjából félévente beszámol a különleges helyszínről, ám a kikerült információk gyakran tévesek. Klasszikus értelemben vett henge-et például nem tártak fel, a kövek pedig viszonylag kicsik ahhoz képest, amit a legtöbb ember európai állókövekként elképzel. A kutató kiemelte: nem megalitról van szó. „A Grand Traverse-öbölben található helyszínt leginkább egy hosszú, több mint egy mérföld (1,6 kilométer – a szerk.) hosszúságú kősorként lehet leírni”’ – foglalta össze.

Nem ez az egyetlen izgalmas őskori víz alatti lelőhely a régióban. A Huron-tóban Dr. John O’Shea, a Michigani Egyetem szakértője egy hasonló struktúrát vizsgál, a kutató úgy véli, hogy az építményt karibuk elejtésére használták. A 9000 éves struktúra két mészkősorból áll, amelyek egy zsákutcába vezetnek, O’Shea csapatának értelmezése szerint az építménnyel az ősi vadászok szarvasokat ejtettek csapdába.

Könnyen elképzelhető, hogy a Grand Traverse-öbölben fekvő építmény hasonló funkciót látott el. A lelőhely védelme érdekében a szakértők a struktúra pontos lokációját egyelőre nem hozták nyilvánosságra, igaz, Holley a helyi törzsekkel megosztotta az információt.

The post Több ezer éves építmények rejtőznek a Nagy-tavak mélyén first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed