Több ezer polgárháborús lelet került elő egy amerikai folyóból

 

Amerikai polgárháborús hadi felszerelések, köztük golyók, ágyúgolyók és rozsdás kardok kerültek elő a dél-karolinai Congaree folyóból – számol be a Live Science. A leleteket tartalmazó törmelékeket egy tisztítási projekt keretében emelték ki a vízből.

Sean Norris, a TRC környezetvédelmi tanácsadó cég régészeti programvezetője szerint a felfedezés nem meglepő, a korábbi vizsgálatok már kimutattak egyes polgárháborús leleteket a felszín alatt. Sőt, a korabeli források több ezer további, a konföderációs csapatoktól zsákmányolt tárgyat sorolnak fel.

A Congaree folyóban talált konföderációs relikviák a tisztítás után, 2023. november 13-án.
Forrás: Sammy Fretwell/The State/Tribune News Service via Getty Images

A felszerelések 1865 februárjában kerültek a folyóba, amikor a William Tecumseh Sherman tábornok parancsnoksága alatt álló uniós hadsereg elfoglalta Columbiát, az állam fővárosát és stratégiailag fontos települését. A hadművelet rövid, de kaotikus volt, a konföderációs katonák és a városlakók csőcseléke kifosztotta a helyi üzleteket és raktárokat, tüzek gyúltak, a polgármester pedig feladta a várost. Columbia nagy része porig égett, és az uniós hadsereg pedig a Congaree-be dobta a zsákmányolt konföderációs felszereléseket.

A folyó a későbbi időkben is lerakóhelyként szolgált: 1906-tól az 1950-es évek közepéig egy, ma a Dominion Energy tulajdonában lévő gázgyár mérgező mellékterméket, szénkátrányt öntött a vízbe. A tisztítási munka éppen ezért kezdődött meg.

A projekt 2022 tavaszán indult, és idén októberben ért véget. Norris és kollégái sok polgárháborús tárgyat kiemeltek, de nem az összeset, emellett őslakosokhoz köthető nyílhegyeket és modern hulladékokat, így autóalkatrészeket is megtaláltak.

The post Több ezer polgárháborús lelet került elő egy amerikai folyóból first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today