Több száz éves palotát talált egy amatőrökből álló csapat

 

Tudor-kori palota maradványaira bukkantak amatőrök Angliában – számol be a The Guardian. A csapat öt évvel ezelőtt vágott bele a keresésbe northamptonshire-i falujukban. „Sokan közülünk a faluban nőttek fel, az ember pedig itt hall erről az elveszett palotáról, és azon tűnődik, vajon mítosz vagy valóság. Mi meg akartuk találni” – mondta Chris Close, a Collyweston Történelmi és Megőrzési Társaság (Chaps) elnöke, aki idén fedezte fel az építményt egy hátsó kertben.

A csoport teljesen amatőr, nem volt pénzük, szaktudásuk, terveik. „Csak a naivitás és a kemény munka vezetett el bennünket ide” – tette hozzá Close.

Az 1980-as és 90-es években több kísérletet is tettek a collywestoni palota megtalálására, de a modern technológia nem járt sikerrel. Az építmény VII. Henrik anyjának, Lady Margaret Beaufortnak otthona volt, és a 15. században számos történelmi esemény zajlott itt. Tudor Margit és IV. Jakab skót király 1503-as esküvőjük előtt itt rendezték meg ünnepségeiket, és VIII. Henrik udvarával 1541. október 16-án és 17-én szintén itt tartózkodott.

A 17. század közepére a kastély pusztulásnak indult, és amíg a Chaps ásatása márciusban fel nem tárta a palota falait, nagyon kevés bizonyíték maradt fenn a létezéséről. „Számos dologra csak akkor derült igazán fény, amikor ezt a projektet végeztük” – emelte ki Close. Mint hozzátette, az adatok alapján Collywestonban titkos tanácskozások zajlottak, ami hatalmas nemzeti jelentőséggel bír.

A Yorki Egyetem kutatói segítettek ellenőrizni a csoport leleteit, és azonosítani a palotát néhány feltárt kődíszítés révén. A szakemberek azt tervezik, hogy az amatőrökkel együtt további ásatásokat végeznek. A Chaps csapatának egyébként több mint 80 tagja van, a legfiatalabbak tizenévesek, a legidősebbek pedig 80-as éveikben járnak.

The post Több száz éves palotát talált egy amatőrökből álló csapat first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed