Friss Hirek

Tökmagolajos és sokmagvas az év legjobb gluténmentes kenyere

A Magyarok Kenyere programban az idén is megrendezték a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét. A negyedik alkalommal meghirdetett versenyen 11 gyártó 28 termékét értékelte a zsűri, írta az MTI.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) és az AMUREX GM Hungária Kft. közös közleménye szerint a kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a lisztérzékenységgel élők, speciális étrendet követők igényeire, továbbá, hogy elősegítsék a gluténmentes termékekkel összefüggő innovációt.

Az idei felhívásra négy kategóriában lehetett nevezni, a termékek érzékszervi és laborvizsgálaton is átestek. A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. visszajelzése alapján minden termék megfelelt a törvényi előírásoknak.

A verseny díjátadóját hagyományosan október 16-án, a Kenyér- és az Élelmezés Világnapján tartották.

A 2025. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjai

Friss kenyér kategória

  1. helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra): Tökmagolajos sokmagvas kenyér
  2. helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér
  3. helyezett: Gluténmentes Tündér Manna Kft.: Cirok kenyér

Tartós kenyér kategória

  1. helyezett: Lavina Kft.: No-No mediterrán vekni védőgázas csomagolásban
  2. helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szeletelt cirok formakenyér

Töltetlen pékáru kategória

  1. helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa cöli kifli
  2. helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra) Bagett
  3. helyezett: Csirke András e.v./Mentes Pékség Jászberény: Kecskesajtos csavarka

Töltött pékáru kategória

  1. helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szilvalekváros papucs (hozzáadott cukor és édesítőszermentes)
  2. helyezett: Aranycipó Kft.: Glutén- és laktózmentes vegán kakaós csiga
  3. helyezett: Lavina Kft.: No-No fahéjas-szilvás táska

Különdíjak

Az első helyezett termékek gyártói a csomagolásukon az egyes kategóriáknak megfelelően viselhetik az “Év Gluténmentes Terméke” megnevezést.

Korábban írtunk az igazi házi kenyér készítésének praktikáiról, a jénaiban készített sült gyors kenyérről Boros Vali módra, és a tökéletes házi vajas kifli apró titkáról is.

Kapcsolódó
Megszületett a gluténmentes kekszek királya
A keksz alapjául a kutatók zöld lencseliszt és különböző növényi fehérjék keverékét használták.

The post Tökmagolajos és sokmagvas az év legjobb gluténmentes kenyere first appeared on Sokszínű vidék.


Exit mobile version