Újabb kínai akkugyár örülhet: zöld utat kaptak Debrecenben

Debrecen lesz az e-autózás egyik fontos gyártási központja. Zöld utat kapott a kínai Eve Power – de mekkora lesz az üzem a CATL gyárához képet?

A CATL után a a szintén Ddebreceni BMW gyár mellett akkumulátorgyárat építő kínai Eve Power is megkapta az engedélyt a beruházást előkészítő tereprendezés és mélyalapozás első ütemének építési munkáira – tudta meg a Debreciner.

A város második akkumulátorgyárjának alapozásához a tervek szerint közel 300 ezer köbméter anyagot fognak kitermelni, ebből 64 ezer köbméter humusz lesz. A 281 408 négyzetméteres terület tereprendezésére, valamint egy CNT (szén-nanocső) üzem, egy elektródaüzem, egy összeszerelő üzem, egy formázó üzem és egy szortírozó raktár mélyalapozási munkáira vonatkozik.

Több ebből

Hivatalos: itt épül az újabb kínai gyár Magyarországon
Felgyorsult az arab Yettel-üzlet: még idén aláírhatnak

CATL vs. Eve Power

Összehasonlításképp, a sorozatos tiltakozást kiváltó CATL akkumulátorgyár területe az aktuális környezetvédelmi terv szerint ennél kisebb, 240 ezer négyzetméter lesz.

A tervek szerint 2026-ra elkészülő üzem a kormánytól 14 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást, továbbá az üzemet kiszolgálandó, 108 milliárd forint értékű víziközmű-rendszerre vonatkozó fejlesztést kapott Debrecen északnyugati gazdasági övezetében.

Az Eve Power üzeme a BWM gyárat fogja ellátni hengeres akkumulátorokkal. A gyártási kapacitás évi 28 gigawattóra lesz, ez pontosan 28 százaléka a CATL tervezett végső kapacitásának.

Borító: Talajelőkészítõ munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben. MTI/Czeglédi Zsolt

The post Újabb kínai akkugyár örülhet: zöld utat kaptak Debrecenben appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today