Friss Hirek

Újabb részletek derültek ki az iráni elnök helikopterbalesetéről

Az elnöki helikopter lezuhanása előtti pillanatokról számolt be a szerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi iráni államfő kabinetfőnöke kedden az állami televíziónak adott interjújában.

Derült volt az idő, teljesen tiszta és világos

– ismertette Golam-Husszein Eszmaili, aki a három helikopterből álló géprajból a legutolsóban utazott Tabríz városába.

Mint mondta, mintegy félórás repülési idő után felhőréteghez értek. A raj közepén repülő elnöki helikopter pilótája utasítást adott arra, hogy emelkedjenek magasabbra. Nem sokkal később annak a gépnek a pilótája, amelyen Eszmaili utazott, észrevette, hogy az elnöki gépnek nyoma veszett.

Miért fordultunk vissza?

– tette fel a kérdést akkor Eszmaili. A segédpilóta azzal válaszolt akkor neki, hogy eltűnt az elnök helikoptere. A legénység akkor azt feltételezte, hogy kényszerleszállást hajtott végre. A két megmaradt helikopter perceken át körözött a térség felett, de aztán hirtelen megszakadt a rádiókapcsolat. A rossz látási viszonyok miatt a két helikopternek is le kellett szállnia nem sokkal később egy rézbánya mellett.

Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa, köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter, vasárnap délután vesztette életét Irán északnyugati részén a szerencsétlenségben. Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A katasztrófa feltehetőleg a rossz időjárási viszonyok miatt történt.

Kapcsolódó
Kényes időszak, vezetői válság vár Iránra az elnök halála után
A konzervatív irányba tolódó rezsimben nincs biztos befutó, aki pótolhatná a helikopterbalesetben elhunyt Ebrahim Raiszi elnököt. Még nagyobb gond, hogy ő lehetett volna az 1989 óta hatalmon lévő legfőbb vallási vezető utódja.

The post Újabb részletek derültek ki az iráni elnök helikopterbalesetéről first appeared on 24.hu.


Exit mobile version