Az osztrák édesipar egyik legismertebb hagyománya ért véget december 5-én, amikor Salzburgban elkészült az utolsó “Echte Salzburger Mozartkugel”. A legendás édesség 127 éven át készült az eredeti recept alapján, azonban a növekvő költségek és gazdasági nehézségek miatt a gyártás egyelőre leállt – közölte az MTI.
A Mozart-golyót Paul Fürst cukrász álmodta meg 1890-ben Salzburgban. Az eredeti recept alapján készült édesség azóta világhírnévre tett szert, a klasszikus zenei zseni, Wolfgang Amadeus Mozart nevének kölcsönzésével. Paul Fürst azonban nem védette le a “Mozartkugel” nevet, így idővel több osztrák és külföldi cég is elkezdte gyártani saját változatait.
A Salzburg Chocolate cég, amely az eredeti “Echte Salzburger Mozartkugel” gyártását végezte, 2021-ben csődöt jelentett. Bár 2022-ben új tulajdonossal még egyszer újraindult a termelés, a növekvő nyersanyag-, csomagolóanyag- és szállítási költségek, valamint az energiaválság miatt a termelés drasztikusan csökkent.
Az utolsó Mozart-golyót 2024. december 5-én készítették el Salzburg külvárosában. A márka receptjének joga a Mondelez édesipari cégnél maradt, amely feltehetőleg később újraindítja a gyártást, de már Lengyelországban vagy Csehországban. Ez azonban kérdéseket vet fel az autenticitás és a hagyományok megőrzése szempontjából.
The post Véget ért egy korszak: leállt az eredeti Mozart-golyó gyártása first appeared on Sokszínű vidék.