Villany-pickupot is fejleszt a Toyota a hidrogén-Hilux mellé?

A Motrolix nevű autós weboldal belső forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a Toyota két észak-amerikai telephelyén „a legváltozatosabb részlegek és osztályok képviselői” vizsgálnak különböző akkumulátoros elektromos pickupokat. A GMC Hummer EV és a Ford F-150 Lightning mellett a Tesla Cybertruck is felbukkant ezeken az összehasonlító vizsgálatokon. Más közismert, de közepes méretű modellekről – így például a Rivian R1T-ről – ellenben nem számoltak be források, így valószínűsíthető, hogy a Toyota a felső méretosztályban gondolkodik. Ez a cég két észak-amerikai típusa, a 3,35 és 3,69 méter közötti tengelytávval rendelhető Tacoma és a felépítménytől függően 3,70-4,18 méteres tengelytávon nyugvó Tundra közül az utóbbit teszi a villamosítás várható tárgyává.

Hirdetés

Műszaki szempontból ugyanakkor mindkét modell alkalmas volna az elektromos hajtáslánc befogadására, hiszen ugyanarra a TNGA-F padlólemezre épülnek, ráadásul mindkettő elérhető full hibrid hajtáslánccal – a Tacoma esetében ez a 2,4 literes, soros négyhengeres turbómotorra, míg a Tundránál a 3,4 literes V6-os ikerturbó erőforrásra épül. A Toyota az elmúlt időkben többször is kacérkodott az elektromos pickup ötletével, ám ezek egytől egyig kompakt méretű járművek voltak. A márka elektromos forradalmának két évvel ezelőtti meghirdetésekor Tojoda Akio mögött ott állt a színpadon egy Tacoma méretű elektromos platós; egy éve a Hilux Revo BEV tanulmány tűnt a megvalósulás kapujában álló koncepciónak, legutóbb pedig 2023 őszén, a Japan Mobility Show alkalmából mutattak be egy önhordó karosszériás, duplafülkés villanypickup-tanulmányt, az EPU-t.

Az elektromos mobilitás egyik nagy előnye persze épp a modularitás, így egy Tundra vagy a Tacoma méretű modellben jóformán csak az akkumulátor méretén kell változtatni, valamint a hajtáslánc vezérlését a modell sajátosságaihoz igazítani – mindez jóval egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint egy belső égésű hajtásláncot átültetni az egyik méretosztályból a másikba. A jelenleg zajló benchmarking folyamat ugyanakkor kijelölheti a fejlesztés preferált sorrendjét, legalábbis Észak-Amerikában. Így amíg Európában továbbra is a hidrogén üzemanyagcellás Hilux tűnik a leginkább közelinek, addig az óceán túloldalán jó eséllyel az akkumulátoros elektromos modellekben látja a jövőt a japán márka

Hirdetés

Forrás: Smarter Média

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed