Friss Hirek

2024 őrülete a nyitott fülhallgató: van értelme vagy egy újabb zsákutca?

Egyre több cég kínálatában bukkannak fel a nyitott fülhallgatók, amelyeket nem kell a hallójáratba gyömöszölni. De jól szólnak? Kényelmesek? Életképes a koncepció? Megnéztük. Kipróbáltuk.

Szűk tíz éve bukkantak fel az úgynevezett valódi vezeték nélküli fülhallgatók (True Wireless Speakers, TWS), amelyek mára meghódították az egész világot. Nem is véletlenül, hiszen az AirPods és a hozzá hasonló Bluetooth technológiát használó modellek diszkrétek, nem foglalnak helyet, és nagy előnyük, hogy nem kell a madzaggal vacakolni.

Mostanra rengeteg cég portfoliójába bekerültek ezek a termékek, még azok a vállalatok sem vonhatták ki magukat a trendek alól, amelyek kezdetben ódzkodtak ezektől. A választék pedig a tízezer forintért megvehető, gyatra hangminőségű daraboktól a luxuskategóriás, több százezret kóstáló, luxuskategóriás high-end termékekig terjed. De itt van az új generáció.

Megszületnek a nyitott fülhallgatók

Azonban akadnak olyanok, akik kényelmetlennek tartják, hogy a fülükbe kell gyömöszölni a gumival borított hangszórót, vagy egyszerűen csak problémát okoz számukra, hogy emiatt izolálják magukat a külvilágtól. Hogy az ő számuk mekkora, jól mutatja, hogy egy-két iparági szereplő, komoly erőforrásokat fordított arra, hogy megoldást találjon az általuk megkövetelt igényekre. Köztük olyan tradicionális, komoly múlttal bíró vállalatok, mint a Bose vagy a Beyerdynamic.

Magyarországra is megérkeztek az ilyen eszközök.

Így születtek meg az úgynevezett nyitott, azaz Open Ear Speakers név alatt futó fülhallgatók, amelyek első példányai 2024 tavaszán kerültek piacra, óvatosan, nem túl nagy hírveréssel.

Ám a jelek szerint a közönség vevő erre a friss vonulatra, hiszen ősszel már egyre több cég látta meg bennük a fantáziát.

Magyarországon is elérhetővé váltak az ilyen típusú termékek, többek között a Xiaomi jóvoltából. A kínai cégtől kértem kölcsön az első ilyen eszközüket, amely a beszédes OpenWear Stereo néven fut. Alapvetően az érdekelt, hogy hogyan is működik, mennyire kényelmes, milyen a hangminőség. Azaz, hogy egy olyan termékkategóriáról van-e szó, aminek lehet hosszútávú jövője. Vagy amely épp ellenkezőleg, zsákutca, és nincs hamar el fog tűnni a süllyesztőben oly sok forradalminak kikiáltott ötlethez hasonlóan.

Mitől nyitott?

Aki azt hinné, hogy attól nyitott, hogy a készülékház hátulja nem zárt, hasonlóan az úgynevezett nyitott fejhallgatókhoz, az nagyon téved. A nyitottság itt azt jelenti, hogy a hangszórót nem a fülbe, hanem a fülre, azaz egészen pontosan a fülkagyló belső teszik. Onnan pedig a hangok a levegőn keresztül jutnak be a hallójáratba.

A kulcs a különleges kialakítás

Tehát maga a fül nyitva marad, nem zárja el az apró hangszóró és a fülgumi, és innen kapták a nevüket ezek az eszközök. Viszont szükség van valamire értelemszerűen, ami a helyén tartja az apró készülékházat. Ezért az ilyen termékeket ellátták mini kampóval, amelyet a fülkagylóba kell akasztani.

Kényelmes?

A dolog egyáltalán nem komplikált, azonnal rá lehet jönni, hogy mit is kell csinálni. Elrontani nem lehet semmit, és már első alkalommal hamar a helyére kerül az eszköz. Eleinte kicsit szokatlan, hogy van valami a fülön, de ezt hamar megszokja az ember.

Nem nyom, nem szorít, nem kényelmetlen. És ami a legfontosabb: tényleg nincs semmi a fül belsejében.

Vannak, akik elalváshoz is használnak fülhallgatót, de a nyitott darabok erre nem jók. Amíg hanyatt fekszik az ember, addig nincs gond. Ám ahogy oldalra fordulna, elmozdulnak, könnyen leesnek, és kicsit nyomnak is.

Kényelmes, nem nyomja a fület. De kétségkívül figyelemfelkeltőbb, mint a hagyományos fülbedugós társai. Kép: Xiaomi

Kicsit nagyobb, mint a hagyományos valódi vezeték nélküli fülhallgatók, emiatt a tárolására és töltésére szolgáló tok is méretesebb valamelyest. Azonban még így is gond nélkül zsebre vágható.

Felkelti a figyelmet

Sokkal figyelemfelkeltőbb, mint a fülbe dugható rokonai, és ízlés dolga, hogy ez kinek tetszik és kinek nem. Mindenesetre a Xiaomi például látványos ezüstszínű borítással látta el a készülékházat, szóval érezhetően nem is akarják eldugni. Aki a visszafogottabb, diszkrétebb eszközöket preferálja, annak nem való ez a termékcsalád.

Hangminőség

A kialakításból fakadóan egy nyitott fülhallgató sosem izolálja el a használóját a környezetétől, mint a tradicionális eszközök. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy halkabb külső zaj is jobban beszűrődik. Ez előnyt jelenthet közlekedésnél vagy a munkahelyen, de nyilván a zenehallgatásnak nem tesz jót.

A kis hangszórók által biztosított hangerő megfelelő, de a hangminőség lehetne jobb is.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a zaj beengedésére a hagyományos fülhallgatók közül jó néhány is képes, a termékre épített mikrofonok segítségével. Igaz, ezt az úgynevezett Ambient funkciót külön kell bekapcsolni, és energiát is fogyaszt, itt pedig ez a tulajdonság „ingyen” van.

A tapasztalataim szerint a hangerő megfelelő, viszont a basszusok visszaadása terén gyengébben teljesít, mint a cég fülhallgatói. Emiatt a végeredmény nem annyira dinamikus, a megszólalást kicsit sterilebbnek éreztem.

Ehhez egyébként hamar hozzá lehet szokni, csak eleinte tűnik fel, hogy a hangzás vékonykább. A tisztasággal nincs gond, hanghibákat nem produkált, de az igazán finom részleteket, apró finomságokat hajlamos elkenni.

A nyitott fülhallgatók gyártói minden esetben azt ígérik, hogy csak a felhasználó hallja a hangokat. Nos ez elég hihetetlenül hangzott, és az biztos, hogy a Xiaomi OpenWear Stereo esetében nincs is így. Bár azt konkrétan nem hallják a közelünkben lévők, hogy mi mit hallgatunk, de halk zúgást igen, ami teljes csendben picit zavaró lehet. Természetesen ezek az eszközök is rendelkezek beépített mikrofonnal, így telefonhívások lebonyolítására is alkalmasak.

Kezelés

A nyitott termékeknél is apró beépített akkumulátor szolgáltatja a működtetéshez szükséges energiát. Az üzemidő általában 5-8 óra között alakul, és e konkrét készülék esetében nagyjából 7 órán át bírja, ami korrekt érték. E téren tehát ugyanazt nyújtja, mint a hagyományos rokonai. És ez igaz a kezelésre is.

Egy appon keresztül módosíthatóak a beállítások.

Tehát lehet hangerőt növelni, számot léptetni, hívást fogadni a készülékház kocogtatásával. A mobil eszközre letöltött alkalmazáson keresztül lehet váltogatni a hangmódok között, bekapcsolható a zajszűrés (aminek nincs semmi hallható hatása), látszik a töltöttségi szint, és lehet módosítani a vezérléssel kapcsolatos beállításokon is.

Életképes konstrukció?

Az első és a legfontosabb, hogy a koncepció működik: tehát tényleg nincs szükség arra, hogy feltétlenül egy mini hangszórót dugjon valaki a fülébe a beszélgetéshez vagy a zenehallgatáshoz.

Vannak előnyei, de jó eséllyel csak rétegtermék marad.

Az már más kérdés, hogy cserébe a nyitott fülhallgató nem szól olyan jól, és jobban ki is szűrődik belőle a hang. A kényelemmel nincs gond, de alváshoz nem használható, és dizájn terén is hátrányban van a fülbedugós termékekhez képest. Ráadásul nem is kifejezetten olcsók. A Xiaomi OpenWear Stereo ára durván 45 000 forint, ennyiért pedig már meg lehet venni a cég legújabb, legjobb Buds 5 névre hallgató hagyományos fülhallgatóját, amely kisebb, szebb és jobban is szól.

Az biztos, hogy van igény a nyitott termékekre, de egyelőre nagyon meglepő lenne, ha letarolnák a világot. Reálisabbnak tűnik, hogy egy-két cég kínálatába bekerülnek hosszabb távon is, de jó eséllyel megmaradnak rétegterméknek. Forradalomról szó nincs.

The post 2024 őrülete a nyitott fülhallgató: van értelme vagy egy újabb zsákutca? appeared first on Forbes.hu.


Exit mobile version